Postup přípravy
Rozkvas: K proleženému kvásku vložíme do mísy mouku a teplou vodu. Promícháme (nejlépe rukou) v hladkou směs připomínající hedvábnou krupičnou kaši a mísu přikryjeme víkem nebo přetáhneme potravinářskou folií a dáme takto hotový rozkvas na 12 hodin na místo se stabilní pokojovou či trochu vyšší teplotou (26 - 28 °C). Nejlépe je zadělat rozkvas v pátek večer a pokračovat v sobotu ráno. K těstu si nesmíme zapomenout zvlášť nechat nabobtnat psyllium - druh vlákniny z tobolek indického jitrocele, která podrží strukturu bezlepkového těsta a bez něho nemá cenu vůbec chleba či pečivo dále péct. Jednu vrchovatou lžíci rozmícháme ve 250 ml teplé vody v hrnečku a necháme volně odpočívat někde vedle mísy s rozkvasem, abychom na něj druhý den nezapomněli.
2. den, resp. po 12 hodinách: Protože rozkvasu je poměrně hodně, je výhodné rozpůlit jej na polovinu a upéct si rovnou kynuté sladké i slané najednou.
Donutky či vázané koláče: Rozpustíme si v kastrůlku máslo, přidáme smetanu a promícháme. Přilijeme limonádu a žloutek, vanilkový extrakt a znova směs promícháme. V rozkvasu rukou pořádně promícháme a zapracujeme gel z psyllia, přidáme cukr a špetku soli, opět zpracujeme. Přilijeme limonádovou směs a opět zpracujeme až se vše spojí v lepkavé tekuté těstíčko. Nakonec rukou vpracováváme po částech mouku, až vznikne hladké mírně lepivý bochánek těsta. Ten necháme v míse s poklopem či přetažený igelitem odpočívat min. 2 hodiny v teple. Po vykynutí cca o polovinu objemu těsto vyklopíme na hodně pomoučený vál.
Na donuty: Rozválíme na placku o výšce cca 2 - 2,5 cm a pomocí vykrajovátek nebo skleniček vykrajujeme"koblížky s dírou", které necháme 5 minut odpočinout a smažíme v rozpáleném oleji, pak na středním plameni z každé stran dozlatova. Mrkev zabrání přepalování mouky. Necháme okapat na ubrouscích a potřeme čokoládovou polevou bez mléka (120 g rozpuštěné hořké čokolády + 30 g kokosového tuku ztuženého nebo Omegy) či posypeme skořicovým cukrem nebo cukrovou glazurou.
Koláče jsou ze stejného těsta, jen více rozváleného (výška 1,5 cm) nakrájeného na čtverce, plněné dle chuti, svázané od cípů těsta do uzlíčků. Plníme dle chuti a dietních možností. Před pečením navíc potřené rozšlehaným vajíčkem nebo žloutkem pečeme s hrncem vody ve vyhřáté troubě na 230 °C cca 10 minut a pak dopékáme 10 - 15 minut při 190 °C. Necháme vychladnout na mřížce, skvělé jsou i druhý den.
Ze zbývající poloviny rozkvasu můžeme vytvořit pečivo slané: Promícháme důkladně rozkvas s psylliem, přidáme sůl, cukr, mouku, vytvoříme hladký bochánek těsta a necháme v teple kynout (viz recept na donuty a koláčky). Po vykynutí překlopíme na pomoučený vál, rozválíme na kruh o výšce 1,5 cm, potřeme směsí másla a smetany, těsto přeložíme na půl a opět převálíme válečkem - vzniknou dvě vrstvy. Z těsta rádýlkem tvarujeme trojúhelníky a z nich od špičky k základně tvoříme rohlíky. Necháme na plechu 20 minut v teple vykynout a pečeme v rozpálené troubě na 250 °C s hrncem vody na dně trouby cca 10 minut, pak je postříkáme slanou vodou ze střičky a pečeme dalších 5 - 10 minut. Po upečení necháme na mřížce vystydnout.
Autorka: Radka Vrzalová