Jidáše patří mezi ty spíše méně známé a méně rozšířené velikonoční pokrmy. A to je velká škoda, protože mohou udělat velkou radost nejen dětem. Samozřejmě se dají udělat i v úpravách pro potravinové alergiky či celiaky.
Proč pečeme jidáše?
Jidášemi nazýváme kynuté máslové pečivo, které se po upečení pokapává medem. Podle pověsti má tomu, kdo jej sní, zajistit „ochranu před hadím uštknutím, včelím bodnutím a lidskou zradou“.
Jidáše by se měly péct přesně na Zelený čtvrtek. Můžeme se setkat s řadou různých tvarů, z nichž některé mají svou symboliku v křesťanské víře. Například pletence jsou napodobeninou provazu, na kterém se oběsil apoštol Jidáš poté, co zradil Ježíše Krista. Dále se pečou bochánky, preclíky, podkovy, točenice apod.
Recepty na jidáše bez vajec, mléka a lepku
Obdobně jako na jiné pokrmy existuje i na jidášky řada různých receptů. My vám opět přinášíme tři vyzkoušené, vhodné pro dietu bezlepkovou, bezmléčnou i bezvaječnou.
Velikonoční jidáše
Jak pečete jidáše vy? Máte i vy svůj oblíbený recept, o který byste byli ochotní se s námi podělit?