Prvními alergeny, s kterými se dítě setká, jsou alergeny potravinové – určité složky potravy mohou zhoršovat atopický ekzém. V případě, že AE souvisí s potravinovou alergií – to nastává relativně často ve věku 0–3 roky – jsou nutná dietní opatření.
Tento díl se věnuje tzv. hypoalergenní dietě, díky které můžete zjistit, co ve stravě vadí – ať už v případě:
1) kojících matek (kdy důsledkem působení alergenu ve stravě kojící matky může být atopický ekzém miminka, popř. jiné projevy – neklid, zvracení, průjmy, krev ve stolici miminka, typické kojenecké koliky) nebo
2) dětí, jež trpí urputným atopickým ekzémem, průjmy atd. a jejich rodiče chtějí zjistit, zda to souvisí s potravinovou alergií.
1) Testovací dieta pro kojící maminky
Pokud má plně kojené dítěte atopický ekzém (svědivé pupínky, mokvání atd.) či bolest bříška, průjmy, krev ve stolici, dušnost, na vině může být potravinová alergie. Jednou z možností, jak alergeny zjistit, jsou alergo testy (krevní, „pricky“) – toto testování bohužel v případě potravinových reakcí není tak spolehlivé, jak by si maminky dětí (i samotní lékaři) přáli. Proto nejvhodnější (neboť nejspolehlivější) je EET – eliminačně expoziční test.
EET je založen na jednoduchém principu dočasného vyřazování alergenů ze stravy matky, jejíž dítě dostává pouze její mateřské mléko. Řada alergenů ze stravy maminky totiž přechází do mateřského mléka.
Postup:
1. Pokud se u dítěte projevuje atopický ekzém, nepřestávejte v promazávání pokožky. Bez porady s lékařem nevysazujte žádné předepsané léky. Stav atopického ekzému ovlivňuje kromě potravin další řada faktorů, proto dodržujte režimová opatření doporučovaná pro atopický ekzém.
2. Kojící matka ze svého jídelníčku na dobu 2 až 3 týdnů striktně vysadí a) mléko a mléčné výrobky, b) sóju a výrobky z ní, c) vejce, d) hovězí a kuřecí maso.
3. Maminka zařadí do své stravy probiotika, ta lze zakoupit ve formě kapslí v lékárnách.
4. Pokud se po dvou až třech týdnech stav dítěte zlepší, což se často stává, znamená to, že problémový alergen je pravděpodobně jeden z těch vyřazených. Následuje fáze postupného a opatrného zařazování alergenů zpět do jídelníčku. Konzumovaná jídla a pozorované projevy na dítěti je dobré si zapisovat. Začíná se mléčnou bílkovinou – první den jedna porce (např. jogurt), druhý den dvě porce (např. jogurt nebo tvrdý sýr), třetí den již neomezeně jako před začátkem diety. Jestli se stav dítěte opět zhoršuje, podezřelý alergen okamžitě zase vyřaďte. Další týden je možné podobným způsobem začít s konzumací vajec (začínáme od čtvrtky vajíčka). Pak postupně vracíte maso. Objevené potravinové alergeny oznámíte ošetřujícímu lékaři. Tyto závěry lze ještě potvrdit provedením alergologických testů.
5. Po vyřazení výše zmíněných alergenů se stav alergie nebo ekzému u dítěte může mírně zhoršit. Pokud toto zhoršení trvá více než 14 dní, je na místě konzultace s lékařem. Na vině mohou být nesnášenlivost používané kosmetiky, infekce na pokožce nebo v dýchacích cestách nebo jiné vlivy.
6. Pokud se po této době projevy atopie nezlepší, má smysl zvážit přísnější dietu s vyloučením většího množství potravinových alergenů z jídelníčku matky – pravidla diety najdete na konci článku v odstavci Nízkoalergenní dieta. Pokud si nejste čímkoli jisti, opět požádejte o radu odborníka.
7. Případnými neúspěchy se nenechejte odradit a testovací dietu po několikadenní pauze zopakujte.
2) Testovací dieta pro dítě trpící atopickým ekzémem, dušností, průjmy atd.
I zde použijeme testovací dietu – tzv. eliminačně expoziční test (EET). Tato testovací dieta je založena na jednoduchém principu dočasného vyřazování alergenů ze stravy dítěte, které je již krmeno kojeneckou výživou. Lze ji použít zhruba do věku tří let.
Postup:
1. Pokud se u dítěte projevuje atopický ekzém, nepřestávejte v promazávání pokožky. Bez porady s lékařem nevysazujte žádné předepsané léky. Stav atopického ekzému ovlivňuje kromě potravin další řada faktorů, proto dodržujte režimová opatření doporučovaná pro atopický ekzém.
2. Z příkrmů dítěte striktně vysaďte a) mléko a mléčné výrobky, b) sóju a výrobky z ní, c) potraviny, které obsahují nejčastější nebo nejsilnější alergeny.
3. Namísto „obyčejného“ umělého mléka nebo HA mléka dítěti začněte podávat umělé mléko s vysoce naštěpenými (hydrolyzovanými) bílkovinami (Nutrilon Allergy Care, Alfaré, Althéra, Allernova, Neocate). Další nevhodné potraviny najdete níže v odstavci Nízkoalergenní dieta.
4. Pokud se po dvou až třech týdnech stav dítěte zlepší, což se často stává, znamená to, že problémový alergen je pravděpodobně jeden z těch vyřazených. Následuje fáze postupného a opatrného zařazování alergenů zpět do jídelníčku. Ta by měla probíhat pod dohledem lékaře (možnost okamžité kontroly nebo telefonické konzultace). Konzumovaná jídla a pozorované projevy na dítěti je dobré si zapisovat. Začíná se mléčnou bílkovinou – první den jednu dávku používaného „mléka pro alergiky“ nahradíte HA mlékem (např. ráno), druhý den dvě dávky a od třetího dne podáváte již pouze HA mléko. Jestli se stav dítěte opět zhoršuje, podezřelý alergen okamžitě zase vyřadíte. Další týden je možné podobným způsobem začít s konzumací vajec (začínáte od čtvrtky vajíčka). Pak postupně vracíte lepkové obiloviny, maso, zeleninu a tak dále. Objevené potravinové alergeny oznamte ošetřujícímu lékaři. Tyto závěry lze ještě potvrdit provedením alergologických testů.
5. Pokud se po vyřazení určitého alergenu stav alergie nebo ekzému u dítěte zhorší a toto zhoršení trvá více než 14 dní, je na místě konzultace s lékařem. Na vině mohou být nesnášenlivost používané kosmetiky, infekce na pokožce nebo v dýchacích cestách, stres způsobený růstem zoubků nebo jiné vlivy.
6. Pokud se po této době projevy atopie (kožní i trávicí) nezlepší, spouštěčem problémů bude zřejmě jiný alergen než potravinový nebo jiná příčina. Poraďte se s lékařem, zda by nemělo smysl provést alergologické testy.
Jestliže maminka kojí a zároveň přikrmuje, je možné k testování použít kombinaci obou diet – tzn. současné vyřazení možných alergenů jak ze stravy maminky, tak ze stravy miminka.
Popsané eliminační postupy byly vyzkoušeny na více než dvou stech dětech trpících atopickým ekzémem a v drtivé většině případů se podařilo odhalit a rovněž odstranit alergeny, které ekzém provokovaly.
Nízkoalergenní dieta
Pokud provádíte rozšířené testování možné potravinové alergie, je vhodné vyloučit následující potraviny:
- mléko (jakékoli živočišné) → můžeme nahradit rostlinnými „mléky“ s výjimkou sójovéhoobiloviny obsahující
- lepek (zejména pšenice) → nahradíme bezlepkovými obilovinami (rýže, kukuřice, pohanka aj.)
- vejce
- kořenová zelenina, zelenina pikantní nebo kyselé chuti → podáváme pouze vařenou zeleninu neutrální chuti (brambory, cuketa, brokolice, květák, špenát, kapusta, čerstvé zelí, hlávkový salát apod.)
- jižní (citrusové, exotické) ovoce, kyselé keříkové ovoce (jahody, maliny, ostružiny, angrešt, rybíz) → podáváme pouze vařené „české“ stromové ovoce (jablka, hrušky, švestky, meruňky, broskve, třešně), lze i melouny
- všechny ořechy vč. arašídů a všechna semínka
- luštěniny → podáváme pouze vařenou červenou čočku, hrášek, případně zelené a červené fazole
- hovězí, vepřové, kuřecí a rybí maso, uzeniny → podáváme pouze krůtí, králičí, telecí nebo jehněčí maso
- většina koření (exotické, ostré) → pro citlivé děti jsou vhodné jen kmín a fenykl
- silné pravé (černé, zelené) čaje, červené čaje s obsahem ibišku → podáváme pouze slabé čaje (černý, šípkový nebo rooibos, fenyklový, kmínový)
- sladkosti a pochutiny (kakao, čokoláda, bonbóny, med)
Další články speciálu Jak zbavit dítě atopického ekzému úpravou stravy (děti do tří let)
Díl 1. Příznaky a diagnóza atopického ekzému
Díl 2. Základy péče o dítě s atopickým ekzémem
Díl 3. Spojitost atopického ekzému a potravinové alergie
Díl 4. Prevence atopického ekzému
Díl 6. Ošetřování atopické pokožky