Velikonoční nádivka se nikam nenadívá. Peče se v pekáči jako buchta. Nádivek existuje celá řada. To by v tom byl čert, aby se nenašly receptury vhodné pro alergiky nebo celiaky...
Historie pečení nádivek
Již po staletí se na Velikonoce připravují různé druhy nádivek. Dodnes se můžeme setkat i se staršími názvy, jako jsou hlavička, sekanice, svítek či jeřábek.
Původní receptury uvádějí, že místo dnes již tradičního pečiva bývala základem kaše uvařená z mléka a krupice, do které se přidávala vejce, maso a nesměly chybět zelené bylinky – mladé výhonky kopřiv, petržel, pažitka, libeček nebo openec.
Recepty – nádivka bezvaječná, bezmléčná, bezlepková
Podle tradice by do nádivky měly patřit tři druhy masa – nejčastěji skopové, vepřové, telecí, ale i králičí, uzené či vnitřnosti. Existují samozřejmě ale i bezmasé varianty, například s houbami.
My jsme se zaměřili na nádivky vhodné pro alergiky na vejce, mléko, lepek a přinášíme trojici vyzkoušených a chutných receptů.
Velikonoční nádivka
Jestli máte sami oblíbený recept, o který byste se byli ochotni podělit, uložte ho do databáze receptů.