Na českém trhu se objevuje čím dál více bezlepkových mouk. Jak jednodruhových, tak i jejich směsí. Složení některých je speciálně uzpůsobeno ke sladkému pečení, jiné se více hodí pro přípravu domácího chleba či pro kynuté těsta. V obchodech se ale můžeme setkat i s těmi, které nabízejí „všestranné použití“. Je tomu ale opravdu tak? Můžeme z jedné mouky upéct kvalitní chléb i chutný koláč? Rozhodli jsme se spotřebitelskému testování podrobit bezlepkovou mouku Schär Mix it, která toto mnohostranné využití avizuje.
Kdo byli naši testující a jak se kvalita mouky zkoušela
Testující měli za úkol připravit z této mouky alespoň dva pokrmy, jeden z nich byl chléb či pečivo, což je asi to nejtěžší, s čím se „bezlepkáři“ potýkají a výběr druhého pokrmu byl ponechán na vlastním rozhodnutí každého z účastníků.
Z velkého počtu zájemců jsme vybrali pestrou skupinu nejen jednotlivců, ale i celých rodin, pro které je bezlepková dieta nezbytnou součástí života. Spotřebitelského testování se zúčastnilo celkem 32 osob - celiaků, alergiků na lepek i rodinných příslušníků – rodičů a partnerů „bezlepkářů“. Oficiálně se jednalo o 20 respondentů, kteří zodpovídali za odevzdané výsledky testování.
Zastoupeny byly všechny věkové kategorie – nejmladším účastníkům byly 3 roky, nejstarší respondentce 54 let, i obě pohlaví. Taktéž jsme cíleně do testující skupiny zařadili jak začátečníky v bezlepkovém stravování, tak i ty, kteří se pohybují v „gluten – free“ světě již jako doma.
Sladké pečení, vaření
Jednotný názor testujících je, že se tato mouka skvěle hodí na sladké pečení. Můžete z ní připravit skvělépalačinky, lívance, bábovky, muffiny, řezy, koláče, velikonočního beránka, mazanec, linecké, perníčky či korpusy na dorty.
Spokojenost panovala také při vaření - zahušťování polévek či omáček, přípravě zavářek do polévek, obalování, přípravě těstíček na obalování atd.
Někteří testující zaznamenali menší nedostatky u sladkých kynutých těst, pečiva či chleba. Konkrétně se jednalo o vyšší lepivost mouky, horší kynutí těsta či nižší pórovitost upečeného chleba.
Chléb z mouky Mix it a jeho senzorické vlastnosti
Při přechodu na bezlepkovou stravu bývá zpravidla na počátku nejtěžší příprava pečiva, proto jsme se při testování na chléb a pečivo zaměřili.
Chuť pečiva si 90 % testujících pochvalovalo, 5 % uvedlo, že chuť byla spíš průměrná a 5 % s chutí příliš spokojeno nebylo. Vůni považovalo 95 % respondentů za výbornou či dobrou. Pórovitost hodnotí 65 % testujících jako dobrou či lepší, 35 % jako slabou. Trvanlivost byla 95 % testujících hodnocenajako lepší nebo alespoň srovnatelná s jiným druhem bezlepkového pečiva.
Lépe z trouby nebo pekárny?
Testující mohli zvolit způsob pečení v troubě, v pekárně nebo obojí. 70 % testujících zvolilo pečení v troubě, 15 % v pekárně a zbývajících 15 % vyzkoušelo oba způsoby pečení.
Zajímavé je, že třetina z těch, kteří pečou chléb v troubě, používá pekárnu na mísení a kynutí těsta. Vlastní pečení chleba ale pak svěří raději troubě z důvodu křupavé kůrky, která při pečení v pekárně nevznikne. Troubu preferující pekaři pak pečou chléb buď přímo na plechu, nebo k lepšímu udržení tvaru používají testující pečící nádoby – např. formu na srnčí hřbet, biskupský chlebíček či dokonce formu dortovou. Pouze jedna respondentka uvedla, že ji chleby přijdou obdobné.
Pečení, vaření, obalování, zahušťování – to vše Mix it zvládne
Na další pokrmy využili testující mouku různými způsoby - od obalování, zahušťování, přes mazance, sladká jídla - dezerty, dorty, lívance až po slaná jídla - slané zelňáky, jahelné placky, přílohy a další. S přípravou a konečným výsledkem druhého a dalších pokrmů byli spokojeni téměř všichni - 95 % testujících.
Náš tip: Podívejte se na recepty realizované v rámci testování, uvidíte, že bezlepková směs Mix it splňuje, co slibuje.
Mix it - skutečně univerzální využití
Výsledky testování prokázaly, že z mouky Shär Mix it lze připravit široké spektrum kvalitních a chutných pokrmů. Největší výhodou je univerzálnost této mouky. Nemusíte řešit, kterou mouku použít na pečení a kterou na vaření, protože vám stačí jedna.
Jaké jsou vaše zkušenosti s přípravou a výslednými pokrmy z mouky Schaer Mix it nebo jinými bezlepkovými moukami?