Postup přípravy
Muffiny: Troubu předehřejte na 180 ºC. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky nebo vymažte máslem a vysypejte bezlepkovou moukou.
Ve větší míse vyšlehejte máslo a cukr do pěny. Přidejte vanilkový extrakt nebo zrníčka z vanilkového lusku, jogurt a promíchejte. Prosejte bezlepkovou mouku, kypřící prášek a kakaový prášek do mísy a opět promíchejte. Přidejte mléko a opět promíchejte, dokud není vše propojeno.
Těsto rozdělte do formiček do cca 3/4 a pečte 15 - 20 min.
Po vychladnuti vydlabejte lžičkou (nebo speciálním "udělátkem" – prodává např.Tescoma) uprostřed každého muffinu malou jamku, do které vložte jahodu namočenou v čokoládě.
Jahody: Ve vodní lázni nechte rozpustit 100 g bílé čokolády (použila jsem značku Manner) a 30 g másla, případně zřeďte kapkou smetany na šlehání nebo mlékem a přidejte oranžové potravinářské barvivo. Nechte trochu zchladnout. Jahody namočte do čokolády a nechte zatuhnout (poleva nesmí být příliš řídká, stékala by). Po zatuhnutí na chladném místě naplním zdobící sáček a jahody ozdobím „cik cak“ proužky.
Je možné toto vynechat a vložit jen čerstvou jahodu. Celiakii má moje tříletá dcera, tak se snažím jí jídlo sem tam zpestřit ;-).