Způsobů nahrazování mléka a vajec v kuchyni je mnoho. Z počátku to vypadá jako nadlidský úkol, ale každý si najde svou cestu.
Rostlinné náhražky mléka
Začněme mlékem, které se snáze nahrazuje díky dostupnosti hotových „náhradních“ produktů. Klasické mléko můžeme zaměňovat za jakékoli jiné rostlinné mléko, ať už sójové, pohankové, ovesné, rýžové nebo mandlové. Záleží na každého chuti a dietních omezeních.
Pozor na mléko sójové. Sója je silný alergen a je možné si na ni alergii „vypěstovat“.
Ani smetany a šlehačky se alergik nemusí zbavovat. Existují rostlinné smetany, na zjemnění omáček, i smetany ke šlehání z čistě rostlinných surovin. U rostlinných šlehaček pozor na složení, některé obsahují složky kravského mléka.
Jogurty i zakysané smetany jsou dnes v dostání i v rostlinných variantách. V některých případech „slabší“ alergie na BKM je možné v omezeném množství konzumovat zakysané výrobky a tvrdé sýry, ve kterých je bílkovina částečně naštěpená.
U rostlinných margarínů je důležité číst složení, některé obsahují mléčnou složku pro „lepší“ chuť.
Pečení bez vajec? Žádný problém!
Možností, jak nahradit vejce při pečení jinými běžnými surovinami, je mnoho:
- 1 lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu rozmíchaná v 1 dl studené vody, místo 2 vajec
- 1 lžička pudinkového prášku a 1 lžička oleje za 1 vejce do sladkých litých těst
- ½ sáčku instantního droždí smíchaného s cca 1 dl horké vody nahradí 1–2 vejce
- 1 prášek do pečiva smícháme s lžící octa a 1 lžící vody, anebo s ½ lžící oleje a ½ lžící vody
- 1 prášek do pečiva sám nahradí 1–2 vejce
- želatina (jeden sáček) nahradí až 3 vajíčka
- u vánočního cukroví použijeme ½ lžíce škrobu v 1 dl vody místo 1 vejce nebo 2 žloutků
Do kynutých těst není potřeba nahrazovat vejce ničím. Obvykle stačí jen upravit poměr tekutiny tak, aby těsto mělo správnou konzistenci.
Pro zlepšení soudržnosti těsta se dá používat psyllium, malá lžička se nechá nabobtnat ve vodě. Pro bezlepkáře je užitečnou surovinou i xantanová guma, která částečně vyvažuje vynechaný lepek.
Průmyslové náhražky vajec – Vajahit a Hraška
Můžeme také sáhnout po výrobku Vajahit. Jeho dávkování je polévková lžíce a 40 ml vody za jedno vajíčko. Cena je něco málo přes 30 Kč za 200gramové balení. Ke koupi je ve zdravých výživách.
Pozor na jeho složení při kombinovaných alergiích, obsahuje mléčnou bílkovinu, laktózu i sóju.
Výbornou náhražkou vajec je Hraška. Její použití je mnohostranné. Jedná se o směs s vysokým podílem hrachové moučky. Vyrábí se ve třech variantách. Vanilková je vhodná do sladkých jídel, Pikant k obalování a Jemná na zahušťování a bešamel.
Základní dávkování při náhradě vajec je 1 polévková lžíce Hrašky za jedno vejce. Časem si každý dávkování přizpůsobí. Do těst přidávám k Hrašce ještě lžíci oleje.
Velkou výhodou je, že je zároveň bezlepková a bezmléčná. Pozor jen při alergiích na luštěniny. Její cena je kolem 40 Kč za 250gramové balení. Seženete je na internetu nebo ve zdravých výživách.