Postup přípravy
Dýni důkladně omyjeme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kousky. Dáme do hrnce, zalijeme vodou, aby byla dýně ponořená, přidáme nové koření, bobkový list a osolíme. Uvaříme do měkka. Poté slijeme vodu (necháme si trochu vývaru stranou, abychom mohli bešamel ještě dodatečně rozředit) a odstraníme koření. Slitou a uvařenou dýni důkladně do hladka rozmixujeme společně s kokosovým mlékem (nebo rostlinnou smetanou) a škrobem. Rozmixovanou směs nyní rozředíme částí slitého vývaru do požadovné konzistence (stejná konzistence jako u klasického bešamelu, pro laiky přibližně jako řídší tekutá kaše) Směs nyní ochutíme muškátovým oříškem a případně dosolíme.
Tímto bešamelem zapékáme lasagně, těstoviny, brambory i zeleninu podobně jako s klasickým bešamelem.
Na fotografii:
Brambory se zeleninou (cuketa, pórek, mrkev, květák, cibule, česnek) a šunkou zapečené dýňovým bešamelem.
Na dno pekáče vymazaného olejem nebo sádlem nalejeme trochu „bešamelu“, poté navrstvíme syrové brambory nakrájené na tenká kolečka. Zalejeme rovnoměrně 1/2 omáčky. Poté dáme vrstvu orestované zeleniny a opět navrstvíme syrové bramborové plátky. Vše zalijeme druhou polovinou zapékací omáčky tak, aby byly všechny brambory zakryté. Vše dáme zapéct do trouby pod pokličkou (nebo přikryté alobalem) a pečeme cca 1 hodinu. Záleží na vrstvě brambor. Důležité je, aby byly brambory měkké a nekřupaly. Na posledních 10 minut nastavíme troubu na horní pečení, odklopíme pokličku/kryt a zapečeme dozlatova. Hotové brambory je potřeba nechat zchladnout, aby trochu ztuhly a daly se nakrájet na jednotlivé porce.