Postup přípravy
Do hrnečku zaděláme kvásek a necháme ho v teple vyběhnout. Mezitím si v kynoucí míse s poklopem smícháme všechny sypké suroviny a rukou vmícháme cuketkové slzičky. Přidáme kvásek a pomalu podle potřeby dolijeme mléko. Těsto by mělo být vláčné a ne příliš tuhé. Necháme hodinu kynout na teplém místě v zavřené míse.
Připravíme si drobenku, kterou necháme v lednicí odpočinout.
Troubu zahřejeme na 200 °C. Na dno trouby dáme hrnec s vodou (cca 1 l). Ovoce propláchneme a necháme na sítku okapat. Plech 30 x 40 cm vyložíme pečícím papírem. Je dobré pod papír kápnout trochu oleje, papír se pak po plechu neposouvá.
Do vykynutého těsta přidáme rozpuštěný tuk a zapracujeme ho rukou nebo vařečkou do těsta.
Těsto vlhkou rukou rozprostřeme po plechu a vytvoříme prsty tak 0,5 cm kraje. Poklademe ovocem, případně prosypeme cukrem a drobenkou. Okraje potřeme žloutkem s vodou nebo tukem rozpuštěným v rostl. mléce.
Ve vyhřáté troubě pečeme cca 30 - 40 minut.
Pozor borůvky pouští šťávu, a proto je dobré mít plech s co nejvyšším okrajem.
Koláč necháme na mřížce vychladnout a dle chuti docukrujeme.
Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862