Sójové jogurty jsou oblíbenou náhražkou živočišných jogurtů při bezmléčné dietě. Jaké druhy těchto jogurtů jsou k dostání v obchodech a jak poznat ten kvalitní? A dá se sójový jogurt vyrobit i doma?
Jogurt dělají jogurtové bakterie
V první řadě musíme odhlédnout od toho, že pod názvem jogurt smějí výrobci nabízet pouze produkt z živočišného mléka. Pojmy „rostlinný jogurt“ nebo „sójový jogurt“ jsou však mezi lidmi rozšířené, a tak se jim nebudeme vyhýbat ani my.
Jogurt si spousta lidí kupuje nejen jako zdroj bílkovin, ale také kvůli obsahu „přátelských bakterií“ neboli probiotik. Jenže málokteré chlazené rostlinné dezerty jsou zakysané, většinou jde o krémy připomínající spíše pudink, ve kterých žádné jogurtové kultury nenajdete.
Probiotické bakterie, konkrétně z rodu bifidus, obsahují rostlinné jogurty značek Provamel a Sojade, které se do Česka dostaly teprve nedávno. Jsou velmi chutné, v biokvalitě, a tím pádem i dražší. Živé kultury najdete i v jogurtech Joya Soya nebo Alpro.
Lidé s alergií na mléko a vegani by si měli dávat pozor na některé rostlinné jogurty, které obsahují zákys vyrobený z kravského mléka. Lidem s intolerancí laktózy by však takto zanedbatelné množství mléka nemělo uškodit.
Ačkoli se tento článek zaměřuje na jogurty sójové, je potřeba doplnit, že v obchodech najdete i jogurty ovesné nebo kokosové. Ty potěší zejména lidi s alergií na mléko a zároveň alergií na sóju.
Kvašení zlepšuje stravitelnost sóje
Sójové jogurty jsou určeny zejména lidem, kteří se z jakéhokoli důvodu vyhýbají živočišným mlékům. Není problém je pro zpestření jídelníčku občas nabídnout i malým dětem. Pokud mají sklon k potravinovým alergiím, dávkujte jakékoli sójové produkty velmi střídmě, aby si tělo nevytvořilo alergii i na sóju.
O vlivu konzumace sóje na lidské zdraví se hodně diskutuje a názory jsou velmi rozporuplné. Přikláníme se k názoru, že sója je hůře stravitelná a nemělo by se to s ní přehánět – neměla by být součástí jídelníčku každý den.
Je ale známo, že sójové bílkoviny jsou velmi dobře stravitelné, pokud projdou kvašením. Kysané sójové jogurty tak patří k nejlépe stravitelným sójovým výrobkům.
Domácí sójový jogurt? Není problém
Jogurt si doma můžete vyrobit z jakéhokoli mléka, tedy i sójového. Doporučujeme využívat sójové mléko prodávané v tekuté podobě, nikoliv sušené napodobeniny. Stačí mléko zahřát, přidat do něj trochu sójového jogurtu k nastartování kvašení a nechat při správné teplotě půl dne pracovat.
Více najdete v receptu Vanilkový jogurt. Mohl by vás také zajímat recept na Domácí sójové mléko.
Čím je rostlinné mléko chudší na bílkoviny, tím může být výsledný jogurt řidší. Sójové mléko obsahuje bílkovin srovnatelně jako kravské, takže možná dohuštění vyžadovat nebude.
Jinak je možné dohušťovat agarem nebo běžnou želatinou, ale také pektinem, xanthanovou gumou nebo čímkoli dalším, s čím máte zkušenosti.
Podle čeho vybíráte sójové jogurty vy? Jaké máte zkušenosti s domácí výrobou rostlinného jogurtu?