Obdobně jako lze upéci výborného beránka, je také možné připravit i velmi chutný mazanec vhodný pro potravinové alergiky a celiaky. S námi se to naučíte i vy!
Mazanec dříve a dnes
Mazanec je dalším z tradičních velikonočních pokrmů je. Peče se v mnoha zemích světa. Ve staročeských kuchařkách se můžeme setkat se slanou formou mazanců, jejichž základem byl strouhaný sýr a vejce. V dnešní době si ale pod tímto pojmem představíme kynuté sladké pečivo, nejčastěji kulatého tvaru.
Těsto na mazanec je dost podobné těstu na vánočku, ale patří do něj více vajec a také se přidává „voňavé“ koření – nejčastěji muškátový oříšek či muškátový květ.
Recepty – mazanec bezvaječný, bezmléčný a bezlepkový
Předkládáme vám vyzkoušené receptury vhodné pro bezlepkovou, bezmléčnou a bezvaječnou dietu, které nám dodaly naše spolupracovnice z řad čtenářek, případně jsme je v redakci sami vyzkoušeli. Stačí si tedy jen vybrat na základě vaší diety a upéct.
Velikonoční mazanec
A jaké sladkosti pečete na Velikonoce vy? Máte potíže s vynecháním zakázaných surovin?