Postup přípravy
Do pečící nádoby vlijeme vlažnou vodu nebo čaj (pro lepší barvu chleba), přidáme mléko, sušené droždí, cukr, sůl, jablečný ocet, olej, máslo a mouku. Používáme více tekutin než pro běžný chléb, protože bezlepková mouka více saje. Je dobré občas pekárnu zastavit a promíchat ručně, tj. zvednout těsto ode dna a převrátit. Gumovou stěrkou také otřeme okraje pečící nádoby. Pro přípravu chleba jsou lepší ty mouky, které obsahují méně škrobu, např. zahraniční výroby, ale není to nutné.
Jakmile pekárna dá signál k přimíchání dalších surovin, lze chléb ochutit kmínem (lněným, slunečnicovým semínkem, sezamem, ořechy nebo pohankovými klíčky).
Z tohoto základního receptu lze připravit i chléb s různými příchutěmi, např. česnekový nebo cibulový, případně se sýrem, lze přidat i burisony.
Recept je možné použít i při přípavě chleba v klasické troubě.