Rybí polévka, kapr nebo řízky, bramborový salát - tradiční štědrovečerní menu. Jak a čím ale obalit maso, když dodržujeme bezlepkovou dietu a jsme ještě ke všemu alergičtí na vajíčka? A ta přece patří i do bramborového salátu! A majonéza je vlastně také z vajec. Ale zaměnit ji za jogurt či zakysanou smetanu nelze kvůli alergii na mléko. Znamená to, že se musíme smířit s faktem, že tato jídla pro nás budou o Štědrém večeru doživotně tabu? Nebojte, nemusíte. Pojďme se podívat, jak si pochutnat a zároveň dodržet nezbytná dietní omezení.
Aby byl dnešní článek co nejzajímavější, poprosila jsem o spolupráci své kolegyňky Radku a Zuzku. Dnes tedy máte jedinečnou možnost nahlédnout do tří domácností a zjistit, co se vaří na Štědrý den v kraji Jihočeském, Libereckém a ve východních Čechách.
Štědrovečerní polévka – bez lepku, mléka, vajec
V dřívějších dobách se podávala ve většině domácností polévka rybí. Stejně tak v té naší. Ale jedla ji jen mamka s babičkou a dědou. Zbytek rodiny by ji nepozřel ani pod pohrůžkou, že nepřijde Ježíšek. Pro nás připravoval taťka (původem z jižního Slovenska) tradiční slovenskou vánoční polévku, kterou je kapustnica a tu jsem pro vás uvařila i já.
Recept: Tradiční slovenská kapustnica bez lepku, mléka, vajec
Kolegyně Zuzka Nováková se mi svěřila, že její vztah k rybí polévce je velmi podobný mému, a proto ji také nevaří. Místo ní připravuje výbornou vánoční houbovou polévku...
Recept: Štědrovečerní houbová polévka bez lepku, mléka, vajec
Jak uvařit rybí polévku bez zakázaných ingrediencí, nás tedy naučí Radka Vrzalová. Byla jsem o tom přesvědčená. Náš telefonát mne ale vyvedl z omylu: „Ráda se přidám a podělím o vánoční recepty, zrovna jsme je připravovali na kurzu bezlepkového vaření. Polévku chceš taky? Mám recept na skvělou celerovou se smetanou“.
Recept: Celerová polévka s vůní exotiky
No tak to je super. Vánoční speciál bez rybí polévky. No ale ve finále proč ne? Staročeská, tradiční slovenská a lehce exotická vánoční polévka tu rybí určitě vyváží!
Bramborový salát bez lepku, mléka, vajec
Znám hodně lidí, kteří nejedí ryby vůbec, případně jen mořské, ale snad žádného, který by neměl rád bramborový salát. Z nepřeberného množství možných druhů, typů vám každá z nás přináší své nejoblíbenější.
Za mne se jedná o bramborový salát s jablky, křenem a pórkem. Poprvé jsem ho jedla před mnoha lety v rodině svého manžela a zachutnal mi natolik, že dnes je již běžnou součástí našeho jídelníčku. V podstatě je přirozeně bezlepkový, bezvaječný a použijeme-li namísto tradičního bílého jogurtu sójový, bude tento salát splňovat i bezmléčnost.
Recept: Bramborový salát s jablky, pórkem a křenem
Po slovenské polévce si můžete vyzkoušet připravit další ze svátečních pokrmů našich sousedů, tentokráte jižních. Lehký rakouský bramborový salát, který vám představuje Radka, je velmi jednoduchý na přípravu a chuťově zajímavý.
Recept: Lehký rakouský bramborový salát
Do třetice všeho dobrého dietní salát od Zuzky. Zuzka připravila salátů více (ostatní najdete v databázi receptů). Vybrala jsem tento, neb jeho součástí je i návod na přípravu domácí sojanézy, což by mohlo některé z vás oslovit stejně, jako mne.
Recept: Bramborový salát se sojanézou
Jak obalit kapra – bez lepku, mléka, vajec
Tradiční postup přípravy řízků, ať již z kapra, kuřecích či vepřových, které rybu na našich talířích často nahrazují, je notoricky známý – maso obalujeme nejprve v hladké mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Což ale při bezlepkové, příp. bezlepkovo-bezvaječné dietě nelze. Jak tedy postupovat?
Dodržujeme-li „pouze“ bezlepkovou dietu, můžeme použít obměnu klasického trojobalu, kdy namísto hladké pšeničné mouky použijeme bezlepkovou, vajíčko zachováme a na závěr obalíme v bezlepkové strouhance. Nejčastěji bývá k dostání asi kukuřičná, která je i cenově nejpřijatelnější – 200 g stojí nejčastěji 20 - 30 Kč.
Výborné řízky pro ty, kterým nevadí mléko, resp. mléčné výrobky, ale „pouze“ lepek - Jogurtové řízečky.
Vyžaduje-li náš zdravotní stav kombinaci diet bezlepkové a bezvaječné, pak je možnou variantou k obalení těstíčko, které nahradí celý trojobal, případně jako poslední vrstvu můžeme použít bezlepkovou strouhanku či bezlepkové kukuřičné lupínky. Je ale nezbytné prostudovat řádně etikety, s ohledem na možnou přítomnost vajec (např. u strouhanky Pan Grati zn. Schär jsou uvedena přímo ve složení).
Tento postup jsem se rozhodla vyzkoušet a připravila jsem řízky obalovené v těstíčku z Hrašky (přesný popis najdete přímo u receptu), část ještě obalila v kukuřičných lupíncích, část smažila ihned a přiznám se, že dlouho jsem takto dobré řízky nejedla a mohu jen doporučit.
Recept: Hraškové řízky
Další netradiční variantu obalování má vyzkoušenou Zuzka. Nejprve maso obaluje v kukuřičné mouce, pak ho ponoří do vroucí vody a na závěr obalí ve strouhance, případně lupíncích.
Recept: Řízky v trojobalu bez vajec
Polévka uvařená, bramborový salát připravený, řízky usmažené... Nezbývá než popřát všem dobrou chuť a krásný Štědrý den, respektive večer!
Petra, Zuzka, Radka
A jaké jsou vaše štědrovečerní osvědčené recepty? Podělte se o ně!