Postup přípravy
Brambory uvaříme ve slupce, spolu s mrkví, v osolené vodě. Vychladlé oloupeme a nakrájíme na drobnější kostičky. Přidáme okurky a cibuli pokrájemné na jemno. Cibuli spařuji kvůli malému, snižuje to výraznou chuť, i nežádoucí účinky;). Nakrájenou cibuli v sítku prolijeme horkou vodou, necháme okapat. Promícháme s nakrájeným salámem (já používám šunkový, ale lze použít jakýkoliv měkký, bez lepku). Ochutíme solí, pepřem a trochou citronové šťávy. Přidáme sojanézu. Kupovanou nebo doma připravenou. Promícháme, necháme odležet a před podáváním eventuelně dochutíme.
Domácí sojanéza:
Vodu rozmícháme s moukou a vaříme na mírném ohni za stálého míchání asi 20 minut. Musí mít konzistenci husté kaše. Necháme pak vychladnout.
Do vychladlé opatrně vléváme a zašleháváme olej, dokud kaše nemá podobu majonézy. Dochutíme ji podle svého :).