Postup přípravy
Předem si dáme ovařit uzenou obíračku. Aby byl vývar chutnější, přidáme celou cibuli, bobkový list, nové koření a celý pepř. Lehce osolíme. Když je maso měkké, vývar zcedíme, uzené obereme a nakrájíme na kostičky.
Do druhé nádoby dáme rozehřát sádlo, na kterém necháme zesklovatět cibulku. Je-li cibulka skoro hotová, přidáme na kostičky nakrájené maso, které též osmahneme. Osolíme, lehce opeříme a zaprášíme paprikou. Chviličku restujeme, podlijeme uzeným vývarem a dusíme do částečného změknutí. Poté přidáme kysané zelí, včetně láku. Podle kyselosti zelí lze i dochutit octem. Když zelí částečně změkne, vložíme i uzené maso a na kolečka nakrájenou paprikovou klobásu. Vše společně dusíme do změknutí. Ke konci můžeme lehce zahustit záklechtkou připravenou z trochy rostlinného mléka nebo vody a bezlepkové mouky, ale není nutností.
Podáváme samotné, s pečivem, chlebem, vařenými brambory. Dovolí-li dieta, je výborná lžíce zakysané smetany ke zjemnění.
Tip: Pravá kapustnica by se měla prý dělat ze tří druhů mas a měly by se přidávat i sušené houby a sušené švestky. Přiznám se, že nám vyhovuje tato zjednodušená verze. Ale co člověk, to jiný názor, takže můžete vyzkoušet;-).
Dobrou chuť;-).