Postup přípravy
Připravte si kvásek smíchaním vody, jedné lžičky agávového sirupu a droždí. Nechte kvasit asi 10 min v teple.
Jakmile směs vykvasí, přidejte olivový olej, 2 lžíce agávového sirupu, lněná semínka a psylium a nechte odstát asi 3 minuty.
Mezitím smíchejte všechny mouky se solí. Do směsi pak přidejte kvásek a uhnětejte těsto. Dle potřeby přidejte pohankovou mouku (max. 1/2 hrníčku). Uhnětenou směs poté přikryjte utěrkou a nechte odležet v teple po dobu 1 hodiny. Těsto by mělo nakynout na dvojnásobný objem.
Dejte do trouby vrchní i spodní díl pekáče a zahřejte troubu na 250 °C. Potom vyklopte těsto do spodního pekáče a přikryjte horní částí. Pečte v uzavřeném pekáči asi 12 minut. Následně sundejte horní díl pekáče a dopékejte při 200 °C asi 40 min. Po upečení chléb vyjměte z pekáče a odložte na rošt a nechte vychladnout.