Postup přípravy
Předehřejeme troubu na 170 °C. Formu na bábovku si vymažeme důkladně máslem a vysypeme bezlepkovou krupicí. Z bílků a jedné špetky soli ušleháme pevný sníh.
Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým extraktem do pěny. Přidáme rozpuštěné máslo a citronovou kůru. Po částech zašleháme tvaroh, špetku soli a citronovou šťávu.
V další misce promícháme obě krupice a kypřící prášek. Sypkou směs promícháme opatrně už jen stěrkou s vaječno-tvarohovou směsí. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Těsto rovnoměrně a opatrně rozvrstvíme do bábovkové formy.
Pečeme 45 - 55 minut, až je špejle po vytažení ze středu těsta čistá. Zbytečně neotvíráme troubu, v první půlhodině pečení rozhodně nikdy. Pokud se nám zdá, že se bábovka shora připaluje, překryjeme formu alobalem.
Po upečení necháme úplně vychladnout ve formě na mřížce. Pak vyklopíme opatrně na talíř a docukrujeme podle chuti.