Postup přípravy
Perníkové placky: Suroviny na těsto zpracujeme ve vláčné perníkové těsto, které zabalíme do igelitu a necháme alespoň hodinu odpočinout. Pokud máme těsto suché, doředíme po lžících bezlaktózovým mlékem. Po zchladnutí těsto rozdělíme na polovinu a vyválíme na dvou pečících papírech posypaných trochou mouky dvě placky o rozměrech cca 20 x 30 cm. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 10 minut. Po upečení necháme vychladnout na mřížce s podkladovým papírem a plechem. Upečeme pouze jednu, druhou prozatím necháme neupečenou.
Krém: Nejprve si uvaříme pudink - z 250 ml mléka, vanilkového cukru a Tuzemáku. Necháme za stálého míchání vychladit na pokojovou teplotu. Zchladlý pudink vyšleháme s kousky másla v hladký krém (pokud by byl pudink puckatý, přeceďte ho přes síto).
Ořechová krusta: Cukr si rozpustíme v pánvi na karamel, přisypeme ořechy, bezlaktózové máslo a med. Necháme cca 2 - 3 minuty svařit za stálého míchání. Ořechovou směs naneseme na druhou neupečenou placku a dáme opět na cca 10 - 12 minut péct. Po upečení necháme opět placku na mřížce na pečícím papíře vychladnout.
Dohotovení: První placku bez krusty pokapeme mlékem s rumem pro provlhčení korpusu a pomažeme džemem. Potřeme máslovým krémem. Vrchní díl s krustičkou doslova "opatrně sesuneme" pomocí podkladového papíru na pečení na spodní díl upečeného těsta s džemem a krémem. Necháme vychladit do druhého dne. Krájíme ostrým nožem (kvůli oříškům) na šikmé pruhy a malé čtverečky. Jako cukroví pečeme cca 3 - 5 dní před Vánocemi.
Autorka: Radka Vrzalová