Postup přípravy
Vejce a žloutek vymixujeme s agávovým sirupem a vanilkovým extraktem do světle žluté pěny. Přilijeme olej, vymixujeme, přilijeme mandlové mléko a opět vymixujeme.
Formu si lehce vymažeme tukem a vyložíme pečícím papírem (díky tuku nám papír krásně přilne k formě).Troubu předehřejeme na 175°C.
V vedlejší misce si smícháme mleté ořechy s moučnou směsí, jablečnou vlákninou, kypřidlem a sodou. Ořechovo - moučnou směs přidáme k vaječné pěně a opatrně promícháme. Přidáme nasekanou čokoládu. Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme cca 25 minut pečeme při 175 °C a posledních 10 minut můžeme zvýšit na 180 °C (záleží na vaší troubě, každá peče trochu jinak).
Dort necháme 10 minut chladnout ve formě na mřížce. Pak opatrně odstraníme obvodový rám a spodní díl a necháme úplně zchladnout s papírem na mřížce.
Rozpustíme opatrně mléčnou čokoládu a po zchladnutí vymícháme metličkou se zakysanou smetanou hladký krém. Vychladlý dort neprořezáváme, pouze opatrně přesuneme na talíř (pomocí dvou dlouhých širokých nožů) a povrch a boky potřeme čokoládovým krém. Zdobíme půlkami vlašských ořechů a necháme v lednici zatuhnout.
Autorka: Radka Vrzalová