Infolinka (všední dny 8.30–15 h)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–15 h)
541 212 450

Narozeninový dort bez lepku, případně laktózy

Bez lepku
Narozeninový dort bez lepku, případně laktózy
Náročnost
jednoduchý
Ingredience
Těsto (velký korpus):
5 velkých vajec (L) - žloutky a bílky (se špetkou soli a pár kapkami citrónové šťávy) zvlášť
100 g hořké bezmléčné čokolády (červená Lidl)
5 mírně vrchovatých lžíc třtinového cukru
3 mírně vrchovaté lžíce samokypřící mouky Doves Farm
3 lžíce řepkového oleje
2 lžíce horkého čaje Earl Grey
2 rovné lžíce kvalitního kakaa
1/2 prášku do pečiva bez lepku Labeta

Náplň:
2 rozmražené kostky kaštanového pyré (mrazák Makro)
1 ušlehaná šlehačka se Smetafixem Dr. Oetker
1 lžíce krupicového cukru

Dohotovení:
moučkový cukr na podsypání
500 g bílého mandlového marcipánu
50 g červeně obarveného marcipánu

Malý dort - těsto:
3 velká vejce (L) - žloutky a bílky (se špetkou soli a pár kapkami citrónové šťávy) zvlášť
3 vrchovaté lžíce Doves Farm samokypřící
3 mírně vrchovaté lžíce třtinového cukru
3 lžíce řepkového oleje
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce BIO citronové kůry
1 lžička vanilkového extraktu
1/2 kypřícího prášku bez lepku

Náplň:
1 x ušlehaná šlehačka se Smetafixem Dr. Oetker
na potření meruňkový džem + 3 lžíce do krému
1/2 jemného tvarohu nebo žervé
cukr moučka dle chuti a sladkosti marmelády

Dohotovení:
700 g zeleného mandlového marcipánu
150 g rozpuštěné hořké čokolády + 25 g řepkového oleje
moučkový cukr na podsypání marcipánu

Postup přípravy

Velký dort: Troubu nahřejeme na 175 °C. Rozpustíme si čokoládu. Z bílků špetky soli a zástřiku citrónu šleháme sníh do ztuhnutí. Pak přidáme jednu lžíci cukru a ještě úplně zašleháme do tuhého sněhu. Formu slabě vymažeme, aby se nám přichytil dobře pečící papír.

V míse si mixérem vyšleháme zvlášť žloutky s vanilkovým extraktem a 4 lžícemi cukru do pěny, přilijeme čaj a olej opět prošleháme. Do žloutkové směsi přilijeme zchladlou čokoládu, prošleháme a přisypeme mouku, kakao a kypřící prášek, opět prošleháme. Nakonec na 2 x vmícháme silikonovou stěrkou sníh. Těsto přelijeme do formy a zvolna pečeme cca 25 - 30 minut nebo až je špejle po vytažení z dortu suchá.

Formu s dortem necháme 5 minut vychladnout na mřížce. Pak opatrně vyndáme a necháme s papírem zchladnout na mřížce jen dort. Rozmražené kaštanové pyré rozmačkáme vidličkou. Smetanu ušleháme do polotuha a přidáme ztužovač a pyré, vyšleháme do pevného krému. Druhou smetanu ušleháme s lžící moučkového cukru a přidáme ztužovač, vyšleháme dotuha.

Vychladlý dort na podložce prořízneme dáme polovinu kaštanového krému, na krém rovnoměrně navrstvíme šlehačku, opatrně přiklopíme, zbytkem krému potřeme povrch a boky dortu. Necháme alespoň jednu hodinu odpočinout v lednici.

Na cukrem podsypané ploše vyhněteme bílý marcipán, aby byl hladký a jemný, válečkem rozválíme na co největší plochu, o výšce cca 0,5 cm. Marcipán podebereme a opatrně přemístíme na dort, uhladíme povrch a pokračujeme po obvodu.

Marcipán ořízneme po obvodu s rezervou cca 1 cm, který podhrneme pod dort. Zbytek můžeme sami obarvit červenou barvou a nechat rozležet do druhého dne a dozdobíme po obvodu vykrajovanými kolečky, která opravdu jen mírně ze spodu navrhčíme a přilepíme takto k dortu, přejedeme hladítkem či rovnou kartou. Stužku naměříme kolem dortu, ustříhneme a konce přilepíme na navlhčený marcipán.

Malý dort: Z bílků špetky soli a zástřiku citrónu šleháme sníh do ztuhnutí, pak přidáme jednu lžíci cukru a ještě úplně zašleháme do tuhého sněhu. Formu slabě vymažeme tukem, aby se nám přichytil dobře peč. papír.

V míse si mixérem vyšleháme zvlášť žloutky a 2 lžíce cukru do pěny, přilijeme citrónovou šťávu, extrakt, pak kůru a olej opět prošleháme. Do žloutkové směsi přisypeme mouku a kypřící prášek, opět prošleháme. Nakonec na 2 x vmícháme silikonovou stěrkou sníh. Těsto přelijeme do formy a zvolna pečeme cca 20 minut nebo až je špejle po vytažení z dortu suchá.

Formu s dortem necháme 5 minut vychladnout na mřížce. Pak opatrně vyndáme a necháme s papírem zchladnout na mřížce. Smetanu ušleháme do polotuha a přidáme ztužovač, tvaroh a meruňkový džem, vyšleháme do krému. Čokoládu rozpustíme s olejem a necháme zchladnout.

Vychladlý dort na podložce prořízneme a pomažeme oba vnitřní díly džemem, dáme promažeme polovinou tvarohového krému, opatrně přiklopíme, zbytkem krému potřeme povrch a boky dortu. Necháme alespoň jednu hodinu odpočinout v lednici. Pomocí karty ho potřeme čokoládou a necháme ztuhnout (vše na dortové podložce). Poté zatuhnutí dort opatrně odloupneme a přemístíme na kruh papíru s alobalem.

Na cukrem podsypané ploše vyhněteme bílý marcipán, aby byl hladký a jemný, válečkem rozválíme na co největší plochu, o výšce cca 0,5 cm.

Marcipán podebereme a opatrně přemístíme na dort, uhladíme povrch a pokračujeme po obvodu. Marcipán ořízneme po obvodu s rezervou cca 1 cm, který podhrneme pod dort. Ze zbytku vykrajujeme kytičky a vytváříme drobné ruličky (cca 15 ks od každého), která opravdu jen mírně ze spodu navlhčíme a přilepíme takto k dortu, přejedeme hladítkem č rovnou kartou. Stužku naměříme kolem dortu, ustříhneme a konce přilepíme na navlhčený marcipán.

Sestavování dortu: Spodní dort uprostřed vyztužíme ustřiženými brčky, aby se horní díl váhou nepropadl (měli by kopírovat obvod menšího dortu). Menší dort vyztužený vespod kartonem obaleným alobalem mírně uprostřed navlhčíme opatrně položíme na dort spodní. Pokud budeme dort do několika hodin konzumovat, vyztužovat kartónem ho nemusíme. Po sestavení upravíme zdobení.

Autorka: Radka Vrzalová

Související recepty

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkový a bezlaktózový ovocný dort
Bezlepkový chléb ochucený

Související články

Bezlepková dieta není jen pro celiaky
Velikonoční beránek – bez vajec, mléka, lepku
Velikonoční mazanec – bez vajec, mléka, lepku

Související recepty

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Množství surovin je na 7-8 muffin.Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...
Muffiny
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkový a bezlaktózový ovocný dort
Korpus: Veškeré suroviny smícháme a poté nalijeme do předem vymazané formy na dort. Pečeme na 180 °C 30 - 45 minut, záleží...
Dorty
Bezlepkový a bezlaktózový ovocný dort
Bezlepkový chléb ochucený
Do pečící nádoby vlijeme vlažnou vodu nebo čaj (pro lepší barvu chleba), přidáme mléko, sušené droždí, cukr, sůl, jablečný...
Domácí chléb
Bezlepkový chléb ochucený
Chléb cibuláček
Jako první si do misky odvážíme 500 g bezlepkové mouky na chléb, přidáme 2 lžičky soli, kmín, 2 lžíce oleje a 2 lžičky...
Domácí chléb
Chléb cibuláček
Chlebové placky - bez lepku, vajec a ořechů
Vše smícháme a na válu vypracujeme těsto.Dobře vypracovanou kouli těsta přikryjeme utěrkou a necháme 2 hodiny odpočinout...
Chlebové placky
Chlebové placky - bez lepku, vajec a ořechů
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...
Přílohy Jáhly
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňový "bešamel" – univerzální zapékací omáčka (bez mléka, lepku, vajec, soji a ořechů)
Dýni důkladně omyjeme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kousky. Dáme do hrnce, zalijeme vodou, aby byla dýně ponořená...
Hlavní jídla bez masa
Dýňový "bešamel" – univerzální zapékací omáčka (bez mléka, lepku, vajec, soji a ořechů)
Galetky - kynuté palačinky bez lepku, mléka, vajec
Ze všech surovin si připravíme těsto, které necháme 90minut kynout.Smažíme.Můžeme podávat s pečenými jablky či plnit...
Sladká jídla
Galetky - kynuté palačinky bez lepku, mléka, vajec

Související články

Bezlepková dieta není jen pro celiaky
Lidem se často pletou pojmy „alergie na lepek“ a „nesnášenlivost lepku“ neboli celiakie. Jedná se o dvě onemocnění, která...
Alergie na lepek (mouku) Celiakie
Bezlepková dieta není jen pro celiaky
Velikonoční beránek – bez vajec, mléka, lepku
Nejtypičtější velikonoční symbol – beránek a bez vajec? ANO. A nejen to – velmi chutného beránka lze upéct i bez mléka a...
Alergie na vejce Alergie na lepek (mouku) Alergie na mléko Alergie na potraviny
Velikonoční beránek – bez vajec, mléka, lepku
Velikonoční mazanec – bez vajec, mléka, lepku
Obdobně jako lze upéci výborného, je také možné připravit i velmi chutný mazanec vhodný pro potravinové alergiky a celiaky...
Alergie na vejce Alergie na lepek (mouku) Alergie na mléko Alergie na potraviny
Velikonoční mazanec – bez vajec, mléka, lepku
Testováno spotřebiteli: Mouka Schär Mix it
Na českém trhu se objevuje čím dál více bezlepkových mouk. Jak jednodruhových, tak i jejich směsí. Složení některých je...
Alergie na lepek (mouku) Celiakie Alergie na potraviny
Testováno spotřebiteli: Mouka Schär Mix it
Quinoa - netradiční surovina nejen pro bezlepkáře
Netradiční bezlepková pseudoobilovina, která si díky své chuti a nutričním hodnotám zaslouží místo v našem jídelníčku...
Alergie na lepek (mouku) Alergie na potraviny
Quinoa - netradiční surovina nejen pro bezlepkáře
Vejce od koledníků versus bezlepková a bezmléčná dieta
Jak naložit s nadílkou uvařených vajíček? Může si vaječný alergik dopřát aspoň něco z vejce?
Alergie na vejce Alergie na lepek (mouku) Alergie na mléko Alergie na potraviny
Vejce od koledníků versus bezlepková a bezmléčná dieta
Velikonoční nádivka – bez vajec, mléka, lepku
Chcete na Velikonoce upéct nádivku, ale v rodině máte celiaka nebo potravinového alergika? Napovíme vám, jak na to.
Alergie na vejce Alergie na lepek (mouku) Alergie na mléko
Velikonoční nádivka – bez vajec, mléka, lepku
Jidáše – bez lepku, mléka, vajec
Rádi oprašujete pozapomenuté tradice? Vyrobte pro svou rodinu i koledníky sladké pečivo tak akorát do ruky – jidáše...
Alergie na vejce Alergie na lepek (mouku) Alergie na mléko
Jidáše – bez lepku, mléka, vajec

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
  • Velmi rychle doručeno
Ověřený zákazník před 6 hodinami
  • Po zaplacení, hned druhý den doručeno. Zboží v naprostém pořádku, spokojenost.
Ověřený zákazník včera
„Velký výběr, přínosné informace, velmi rychlé dodání“
Ověřený zákazník včera