Postup přípravy
Velký dort: Troubu nahřejeme na 175 °C. Rozpustíme si čokoládu. Z bílků špetky soli a zástřiku citrónu šleháme sníh do ztuhnutí. Pak přidáme jednu lžíci cukru a ještě úplně zašleháme do tuhého sněhu. Formu slabě vymažeme, aby se nám přichytil dobře pečící papír.
V míse si mixérem vyšleháme zvlášť žloutky s vanilkovým extraktem a 4 lžícemi cukru do pěny, přilijeme čaj a olej opět prošleháme. Do žloutkové směsi přilijeme zchladlou čokoládu, prošleháme a přisypeme mouku, kakao a kypřící prášek, opět prošleháme. Nakonec na 2 x vmícháme silikonovou stěrkou sníh. Těsto přelijeme do formy a zvolna pečeme cca 25 - 30 minut nebo až je špejle po vytažení z dortu suchá.
Formu s dortem necháme 5 minut vychladnout na mřížce. Pak opatrně vyndáme a necháme s papírem zchladnout na mřížce jen dort. Rozmražené kaštanové pyré rozmačkáme vidličkou. Smetanu ušleháme do polotuha a přidáme ztužovač a pyré, vyšleháme do pevného krému. Druhou smetanu ušleháme s lžící moučkového cukru a přidáme ztužovač, vyšleháme dotuha.
Vychladlý dort na podložce prořízneme dáme polovinu kaštanového krému, na krém rovnoměrně navrstvíme šlehačku, opatrně přiklopíme, zbytkem krému potřeme povrch a boky dortu. Necháme alespoň jednu hodinu odpočinout v lednici.
Na cukrem podsypané ploše vyhněteme bílý marcipán, aby byl hladký a jemný, válečkem rozválíme na co největší plochu, o výšce cca 0,5 cm. Marcipán podebereme a opatrně přemístíme na dort, uhladíme povrch a pokračujeme po obvodu.
Marcipán ořízneme po obvodu s rezervou cca 1 cm, který podhrneme pod dort. Zbytek můžeme sami obarvit červenou barvou a nechat rozležet do druhého dne a dozdobíme po obvodu vykrajovanými kolečky, která opravdu jen mírně ze spodu navrhčíme a přilepíme takto k dortu, přejedeme hladítkem či rovnou kartou. Stužku naměříme kolem dortu, ustříhneme a konce přilepíme na navlhčený marcipán.
Malý dort: Z bílků špetky soli a zástřiku citrónu šleháme sníh do ztuhnutí, pak přidáme jednu lžíci cukru a ještě úplně zašleháme do tuhého sněhu. Formu slabě vymažeme tukem, aby se nám přichytil dobře peč. papír.
V míse si mixérem vyšleháme zvlášť žloutky a 2 lžíce cukru do pěny, přilijeme citrónovou šťávu, extrakt, pak kůru a olej opět prošleháme. Do žloutkové směsi přisypeme mouku a kypřící prášek, opět prošleháme. Nakonec na 2 x vmícháme silikonovou stěrkou sníh. Těsto přelijeme do formy a zvolna pečeme cca 20 minut nebo až je špejle po vytažení z dortu suchá.
Formu s dortem necháme 5 minut vychladnout na mřížce. Pak opatrně vyndáme a necháme s papírem zchladnout na mřížce. Smetanu ušleháme do polotuha a přidáme ztužovač, tvaroh a meruňkový džem, vyšleháme do krému. Čokoládu rozpustíme s olejem a necháme zchladnout.
Vychladlý dort na podložce prořízneme a pomažeme oba vnitřní díly džemem, dáme promažeme polovinou tvarohového krému, opatrně přiklopíme, zbytkem krému potřeme povrch a boky dortu. Necháme alespoň jednu hodinu odpočinout v lednici. Pomocí karty ho potřeme čokoládou a necháme ztuhnout (vše na dortové podložce). Poté zatuhnutí dort opatrně odloupneme a přemístíme na kruh papíru s alobalem.
Na cukrem podsypané ploše vyhněteme bílý marcipán, aby byl hladký a jemný, válečkem rozválíme na co největší plochu, o výšce cca 0,5 cm.
Marcipán podebereme a opatrně přemístíme na dort, uhladíme povrch a pokračujeme po obvodu. Marcipán ořízneme po obvodu s rezervou cca 1 cm, který podhrneme pod dort. Ze zbytku vykrajujeme kytičky a vytváříme drobné ruličky (cca 15 ks od každého), která opravdu jen mírně ze spodu navlhčíme a přilepíme takto k dortu, přejedeme hladítkem č rovnou kartou. Stužku naměříme kolem dortu, ustříhneme a konce přilepíme na navlhčený marcipán.
Sestavování dortu: Spodní dort uprostřed vyztužíme ustřiženými brčky, aby se horní díl váhou nepropadl (měli by kopírovat obvod menšího dortu). Menší dort vyztužený vespod kartonem obaleným alobalem mírně uprostřed navlhčíme opatrně položíme na dort spodní. Pokud budeme dort do několika hodin konzumovat, vyztužovat kartónem ho nemusíme. Po sestavení upravíme zdobení.
Autorka: Radka Vrzalová