Postup přípravy
Korpus: Troubu si předehřejeme na 180 °C. Formu na dort (průměr 22 cm) vymažeme a vysypeme. Z bílků a špetky soli ušleháme pevní sníh. Na konec všleháme 1 lžíci cukru. Ze žloutků a zbývajících 3 lžic cukru vyšleháme světle žlutou pěnu. Přidáme lžíci oleje, horkou vodu a prošleháme. Přisypeme kakao, pudinkový prášek a kypřidlo a opět prošleháme. Nakonec jemně vmícháme tuhý sníh. Těsto vlijeme do formy a pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut nebo až je špejle po vytažení ze středu suchá.Korpus uvolníme z formy a necháme zchladnout volně na mřížce.
Krém: Smetanu ušleháme do pevné šlehačky, přisypeme cukry a po lžících přidáme tvaroh. Vyšleháme krém. Želatinové plátky rozpustíme v 5 lžících vody a zvolna ohříváme, až se želatina úplně rozpustí. Do želatiny přidáme dvě lžíce tvarohového krému a rozmícháme do směsi, kterou přidáme k celému objemu krému. Opět prošleháme a necháme půl hodiny vychladnout.
Vychladlý korpus vrátíme zpět do dortové formy, potřeme vychladlým krémem a necháme zatuhnout. Pak teprve připravíme polevu.
Poleva: Ve skleněné míse nad parou (na vodní lázni) promícháme čokoládu se smetanou v hladký krém. Mísu s krémem sundáme z lázně, přidáme kousek másla a vymícháme polevu, kterou rozetřeme na zchladlý krém. Celý dort necháme vychladit do druhého dne.
Tipy a rady: Pro bezlaktózovou variantu budete muset trochu běhat po obchodech, protože v každém mají prostě něco - v jednom bezlaktózový tvaroh v jiném šlehačku apod.
Pro zcela bezmléčnou variantu krému budete muset zakoupit silken toffu, které zpracujete stejně dobře jako kostku tvarohu, místo másla doporučuji použít nejlépe Alsan a smetanu nahradit smetanou kokosovou. Želatiny pak o 1 - 2 plátky více.
Chcete - li mít krásné nepečené dorty, používejte acetátovou folii z cukrářských potřeb. Navlhčenou přitiskněte k obvodu formy a krémové dortíky budou mít krásně rovné hrany.
Autorka: Radka Vrzalová