Postup přípravy
Navážíme si mouky. Dvě lžíce z daného množství použijeme na probuzení kvásku. Ten si připravíme tak, že mouku v menší misce zalijeme 200 ml teplé vody, přidáme droždí, cukr, zamícháme a necháme nabobtnat cca 15 minut.
Vymažeme a vysypeme si menší formu (já použila dvojsrdce velikosti 22 X 17 cm). Pokud zdvojíme dávku, můžeme použít klasickou formu v domácí pekárně.
Oříšky si přepůlíme, polovinu množství si dáme stranou a použijeme na závěr, polovinu ořechů přidáme do mísy s moukou.
Do mísy s moukou přidáme dále sůl, chlebové koření, vlákninu, guarovou gumu, burisony, sušené mléko a probuzený kvásek.
Směs zamícháme, přidáme olej a podle konzistence je možné po lžíci přidat ještě vodu.
Směs ručním mixérem s hnětacími háky promícháme, stěrkou setřeme strany mísy a přidáme na bochánek. Utěrkou přikryjeme mísu a necháme kynout na teplém místě - podle teploty okolí cca 1 až 1,5 hodiny.
Nakynuté těsto přendáme stěrkou do formy, uhladíme, pomažeme vršek rozkvedlaným žloutkem a dozdobíme zbylými oříšky.
Dáme péct do předehřáté trouby a pečeme při 200 °C cca 50 minut.
Chléb zkoušíme špejlí. Po upečení necháme vychladnout ve formě.
Přeji dobrou chuť.