Infolinka
541 212 450
Infolinka
541 212 450

Kynuté bezlepkové koláče zadělávané majonézou - bez vaječného bílku

Bez lepku
Kynuté bezlepkové koláče zadělávané majonézou - bez vaječného bílku
Náročnost
středně náročný
Čas přípravy
2 hodiny
Ingredience
Těsto:
350 ml teplého mléka kravského či rostlinného
200 g bezlepkové mouky Jizerka (zeleno-oranžový obal) + na vyvalování koláčků
200 g bezlepkové mouky Schaer mix Patisseria + 1 polévková lžíce do kvásku
200 ml kvalitní majonézy (alespoň 79 % oleje) bez lepku
100 g moučkového cukru + 2 polévkové lžíce cukru krupice do kvásku
1 vanilkový cukr
1/2 kostičky droždí Fala nebo jiného bezlepkového droždí (cca 21 g)
1 polévková lžíce nastrouhané kůry z bio citronu
1 polévková lžíce rumu
1 kávová lžička guarové moučky

Náplň:
500 - 750 g ovoce + krupicový cukr podle chuti a kyselosti ovoce, vzájemně promíchat

Drobenka:
80 g namletých ořechů či mandlí nebo kukuřičné strouhanky či polohrubé mouky (příp. namletých bezlepkových piškotů)
80 g cukru krupice
80 g másla či Stelly

Potření a dokončení:
1 úplně oddělený žloutek rozmíchaný v 5 polévkových lžících mléka
moučkový cukr na pocukrování

Postup přípravy

Ohřejeme mléko (nesmí být horké, pouze teplé). Odebereme do většího hrnečku cca 150 ml, přidáme 2 polévkové lžíce krupicového cukru a 1 polévkovou lžíci mouky, rozmícháme vidličkou a do vzniklé směsi přidáme rozdrobené kvasnice. Opět vidličkou promícháme, až se kvasnice rozpustí. Necháme na teple vzejít kvásek.

Připravíme si drobenku: v kastrůlku si rozehřejeme tuk, přidáme ořechy (mouku či piškoty), cukr a na mírném plameni  za stálého míchání opražíme, necháme vychladnout.  

Mouky, cukry, citronovou kůru a guarovou moučku promícháme ve větší míse vařečkou. Přidáme vzešlý kvásek, zbytek mléka a lžíci rumu. Prohněteme  vařečkou, 2 - 3 minuty. Měli bychom mít vláčné, lepivé těsto, které překryjeme utěrkou a necháme na teplém místě cca 45 minut odpočinout.

Troubu si přehřejeme na 180 °C a vložíme dolů hrneček s vodou. Plech (2 ks) si vyložíme pečícím papírem. Po vykynutí přidáme do těsta majonézu a vypracujeme hladké těsto. Z těsta odebíráme kousky, které poválíme v mouce a tvarujeme kuličku, ze které tvarujeme na plechu vyloženém pečícím papírem koláček (okraje a střed pro náplň). Koláčky dáváme alespoň pět cm od sebe, při pečení ještě nakynou. Středy koláčku plníme omytým a okapaným ovocem promíchaným s cukrem. Posypeme drobenkou a okraje potřeme žloutkem vyšlehaným s mlékem. Pečeme cca 25 - 30 minut. Záleží na Vaší zkušenosti s troubou. Po vychladnutí pocukrujeme moučkovým cukrem.

Tip: Guarovou moučku dostanete v prodejnách zdravé výživy nebo po internetu, používá se do bezlepkového pečiva pro zlepšení vlastností těsta. Najdete ji i v běžně dostupných potravinách pod ozn. E 412 nebo se jí také říká guma guar. Patří k rozpustným vlákninám a získává se z plodu luštěnin (podobným našim fazolím). Zahušťuje těsto, zvětšuje jeho objem, zajišťuje větší trvanlivost pekařským výrobkům.

Související recepty

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkový a bezlaktózový ovocný dort
Bezlepkový chléb ochucený

Související články

Bezlepková dieta není jen pro celiaky
Velikonoční beránek – bez vajec, mléka, lepku
Velikonoční mazanec – bez vajec, mléka, lepku

Související recepty

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Množství surovin je na 7-8 muffin.Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...
Muffiny
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkový a bezlaktózový ovocný dort
Korpus: Veškeré suroviny smícháme a poté nalijeme do předem vymazané formy na dort. Pečeme na 180 °C 30 - 45 minut, záleží...
Dorty
Bezlepkový a bezlaktózový ovocný dort
Bezlepkový chléb ochucený
Do pečící nádoby vlijeme vlažnou vodu nebo čaj (pro lepší barvu chleba), přidáme mléko, sušené droždí, cukr, sůl, jablečný...
Domácí chléb
Bezlepkový chléb ochucený
Chléb cibuláček
Jako první si do misky odvážíme 500 g bezlepkové mouky na chléb, přidáme 2 lžičky soli, kmín, 2 lžíce oleje a 2 lžičky...
Domácí chléb
Chléb cibuláček
Chlebové placky - bez lepku, vajec a ořechů
Vše smícháme a na válu vypracujeme těsto.Dobře vypracovanou kouli těsta přikryjeme utěrkou a necháme 2 hodiny odpočinout...
Chlebové placky
Chlebové placky - bez lepku, vajec a ořechů
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...
Přílohy Jáhly
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňový "bešamel" – univerzální zapékací omáčka (bez mléka, lepku, vajec, soji a ořechů)
Dýni důkladně omyjeme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kousky. Dáme do hrnce, zalijeme vodou, aby byla dýně ponořená...
Hlavní jídla bez masa
Dýňový "bešamel" – univerzální zapékací omáčka (bez mléka, lepku, vajec, soji a ořechů)
Galetky - kynuté palačinky bez lepku, mléka, vajec
Ze všech surovin si připravíme těsto, které necháme 90minut kynout.Smažíme.Můžeme podávat s pečenými jablky či plnit...
Sladká jídla
Galetky - kynuté palačinky bez lepku, mléka, vajec

Související články

Bezlepková dieta není jen pro celiaky
Lidem se často pletou pojmy „alergie na lepek“ a „nesnášenlivost lepku“ neboli celiakie. Jedná se o dvě onemocnění, která...
Alergie na lepek (mouku) Celiakie
Bezlepková dieta není jen pro celiaky
Velikonoční beránek – bez vajec, mléka, lepku
Nejtypičtější velikonoční symbol – beránek a bez vajec? ANO. A nejen to – velmi chutného beránka lze upéct i bez mléka a...
Alergie na vejce Alergie na lepek (mouku) Alergie na mléko Alergie na potraviny
Velikonoční beránek – bez vajec, mléka, lepku
Velikonoční mazanec – bez vajec, mléka, lepku
Obdobně jako lze upéci výborného, je také možné připravit i velmi chutný mazanec vhodný pro potravinové alergiky a celiaky...
Alergie na vejce Alergie na lepek (mouku) Alergie na mléko Alergie na potraviny
Velikonoční mazanec – bez vajec, mléka, lepku
Testováno spotřebiteli: Mouka Schär Mix it
Na českém trhu se objevuje čím dál více bezlepkových mouk. Jak jednodruhových, tak i jejich směsí. Složení některých je...
Alergie na lepek (mouku) Celiakie Alergie na potraviny
Testováno spotřebiteli: Mouka Schär Mix it
Quinoa - netradiční surovina nejen pro bezlepkáře
Netradiční bezlepková pseudoobilovina, která si díky své chuti a nutričním hodnotám zaslouží místo v našem jídelníčku...
Alergie na lepek (mouku) Alergie na potraviny
Quinoa - netradiční surovina nejen pro bezlepkáře
Vejce od koledníků versus bezlepková a bezmléčná dieta
Jak naložit s nadílkou uvařených vajíček? Může si vaječný alergik dopřát aspoň něco z vejce?
Alergie na vejce Alergie na lepek (mouku) Alergie na mléko Alergie na potraviny
Vejce od koledníků versus bezlepková a bezmléčná dieta
Velikonoční nádivka – bez vajec, mléka, lepku
Chcete na Velikonoce upéct nádivku, ale v rodině máte celiaka nebo potravinového alergika? Napovíme vám, jak na to.
Alergie na vejce Alergie na lepek (mouku) Alergie na mléko
Velikonoční nádivka – bez vajec, mléka, lepku
Jidáše – bez lepku, mléka, vajec
Rádi oprašujete pozapomenuté tradice? Vyrobte pro svou rodinu i koledníky sladké pečivo tak akorát do ruky – jidáše...
Alergie na vejce Alergie na lepek (mouku) Alergie na mléko
Jidáše – bez lepku, mléka, vajec

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
  • vse ok
Ověřený zákazník před 2 dny
  • rychlé, spokojenost
Ověřený zákazník před 2 dny
  • Velmi rychlé dodání.
Ověřený zákazník před 8 dny