Postup přípravy
Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na dort vymažeme tukem a vysypeme čirokovou polohrubou moukou. Nastrouhanou mrkev smícháme s čirokovou moukou a rakytníkovými vločkami a necháme chvilku odležet. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh.
Do sněhu přišleháme celou dávku cukru a opatrně, už jen vařečkou či silikonovou stěrkou, vmícháme mrkev s čirokem a vločkami, rum, kůru, mandlovou mouku, olej a nakonec kypřicí prášek. Směs nalijeme do připravené vymazané a vysypané formy a pečeme cca 30 minut nebo až je špejle po vytažení ze středu těsta úplně suchá.
Po upečení přendáme formu s dortem na mřížku s pečícím papírem a co možná nejdříve ho vyndáme z formy, aby nespadl (dobré je mít např. na dně formy ještě pečící papír, aby se s dortem lépe manipulovalo). Necháme na mřížce vychladnout.
Z pomazánkového másla, čerstvého sýra, vanilky, cukru a citrusové šťávy ušleháme hladký krém, který necháme vychladit a zatuhnout v lednici.
Vychladlý dort opatrně dvakrát prořízneme a plníme v jednom zářezu marmeládou a v druhém krémem. Dort sestavíme a celý potřeme sýrovým krémem. Necháme v lednici krém na dortu zatuhnout a pak opatrně dozdobíme marcipánovými mrkvičkami.
Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862