Postup přípravy
Chačapuri je gruzínská placka plněná sýrem. Jí se samotná nebo jako příloha k polévce, salátu atd. Lze naplnit balkánem a mozzarellou, mixem strouhaných sýrů (pak nutno placku posolit), brynzou, chuti se meze nekladou. Osobně jsem zkoušela mix sýrů a nahoře placku posolila - byla to mňamka, která zmizela okamžitě (dřív, než jsem stihla vyfotit). Dneska jsem zvolila hutnější variantu, neb jsem chačapuri pekla k obědu - takže Ementál, brynza a brambora.
Postup:
Zaděláme kynuté těsto - ručně nebo v pekárně a necháme vykynout. Sýry smícháme (příp. přidáme brambory).
Když máme vykynuto, můžeme zapnout troubu na 220 - 250 stupňů. Těsto rozdělíme na dvě části a každou rozválíme na placku. Doprostřed každé dáme polovinu náplně - možná se vám to bude zdát hodně, ale je to tak správně :-) . Čím víc sýra se vám podaří zavřít do placky, tím bude chačapuri chutnější. Z těsta uděláme "raneček", jako když balíme buchty (prostě spojíme všechny cípy, zmáčkneme je k sobě, aby byla náplň schovaná uvnitř). Otočíme vzhůru nohama a přendáme na plech vyložený pečícím papírem (nebo vymazaný a vysypaný moukou). Každou placku na jeden plech.
Pak vezmeme malý váleček a těsto rozválíme na tentou placku - tak půl centimetru, max. centimetr. Nebo vymačkáme prsty. Hlavní je, aby byla placka opravdu tenká, neb v troubě naběhne. Těsto má tendenci se vracet zpět do "tlustého" stavu, ale nevzdávejte to a znovu válejte ;-). Sýry vám budou dělat na povrchu malé hrbolky. Pokud se nám konečně podařilo placku natenko vyválet, můžeme povrch propíchat vidličkou (ale není nutné). Co ale je, tak potřít žloutkem rozmíchaným s mlékem (nebo olejem) a solí, příp. bazalkou, rozmarýnem či pikantním kořením... Pokud jsme dali do náplně balkán, tak vajíčko již nesolíme.
Pečeme 10 - 20 minut, v závislosti na tom, na jakou tloušťku se nám podařilo těsto rozválet. Upečená placka má krásně zlatavou barvu a není vysušená.
Po vyndání z trouby potřeme rozehřátým máslem. Jíme ještě teplé.
Dobrou chuť ;-)