Infolinka (všední dny 8.30–15 h)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–15 h)
541 212 450

Bezlepkové gruzínské placky Chačapuri

Bez lepku Bez ořechů
Bezlepkové gruzínské placky Chačapuri
Náročnost
jednoduchý
Čas přípravy
1 hodina
Ingredience
Těsto:
320 g Schär mix B (zkoušela jsem i s Jizerkou, ale té tak 300 g, víc ne)
2 vejce
80 g mléka
40 g rozehřáté Hery
1 kávová lžička (rovná) soli
2/3 sušeného droždí
špetička cukru

Náplň:
200 g strouhaného Ementálu
1 kelímek brynzy nebo 1 nastrouhaná mozzarella či balkán
(možno přidat i rozmačkanou uvařenou bramboru, je to pak sytější)

Potření:
1 vejce
1 lžíce mléka
sůl (pokud dáváme balkán, sůl již netřeba)

Postup přípravy

Chačapuri je gruzínská placka plněná sýrem. Jí se samotná nebo jako příloha k polévce, salátu atd. Lze naplnit balkánem a mozzarellou, mixem strouhaných sýrů (pak nutno placku posolit), brynzou, chuti se meze nekladou. Osobně jsem zkoušela mix sýrů a nahoře placku posolila - byla to mňamka, která zmizela okamžitě (dřív, než jsem stihla vyfotit). Dneska jsem zvolila hutnější variantu, neb jsem chačapuri pekla k obědu - takže Ementál, brynza a brambora.

Postup:

Zaděláme kynuté těsto - ručně nebo v pekárně a necháme vykynout. Sýry smícháme (příp. přidáme brambory). 

Když máme vykynuto, můžeme zapnout troubu na 220 - 250 stupňů. Těsto rozdělíme na dvě části a každou rozválíme na placku. Doprostřed každé dáme polovinu náplně - možná se vám to bude zdát hodně, ale je to tak správně :-) . Čím víc sýra se vám podaří zavřít do placky, tím bude chačapuri chutnější. Z těsta uděláme "raneček", jako když balíme buchty (prostě spojíme všechny cípy, zmáčkneme je k sobě, aby byla náplň schovaná uvnitř). Otočíme vzhůru nohama a přendáme na plech vyložený pečícím papírem (nebo vymazaný a vysypaný moukou). Každou placku na jeden plech.

Pak vezmeme malý váleček a těsto rozválíme na tentou placku - tak půl centimetru, max. centimetr. Nebo vymačkáme prsty. Hlavní je, aby byla placka opravdu tenká, neb v troubě naběhne. Těsto má tendenci se vracet zpět do "tlustého" stavu, ale nevzdávejte to a znovu válejte ;-). Sýry vám budou dělat na povrchu malé hrbolky. Pokud se nám konečně podařilo placku natenko vyválet, můžeme povrch propíchat vidličkou (ale není nutné). Co ale je, tak potřít žloutkem rozmíchaným s mlékem (nebo olejem) a solí, příp. bazalkou, rozmarýnem či pikantním kořením... Pokud jsme dali do náplně balkán, tak vajíčko již nesolíme.

Pečeme 10 - 20 minut, v závislosti na tom, na jakou tloušťku se nám podařilo těsto rozválet. Upečená placka má krásně zlatavou barvu a není vysušená.

Po vyndání z trouby potřeme rozehřátým máslem. Jíme ještě teplé.

Dobrou chuť ;-)

Související recepty

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkový a bezlaktózový ovocný dort
Bezlepkový chléb ochucený

Související články

Bezlepková dieta není jen pro celiaky
Velikonoční beránek – bez vajec, mléka, lepku
Velikonoční mazanec – bez vajec, mléka, lepku

Související recepty

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Množství surovin je na 7-8 muffin.Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...
Muffiny
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkový a bezlaktózový ovocný dort
Korpus: Veškeré suroviny smícháme a poté nalijeme do předem vymazané formy na dort. Pečeme na 180 °C 30 - 45 minut, záleží...
Dorty
Bezlepkový a bezlaktózový ovocný dort
Bezlepkový chléb ochucený
Do pečící nádoby vlijeme vlažnou vodu nebo čaj (pro lepší barvu chleba), přidáme mléko, sušené droždí, cukr, sůl, jablečný...
Domácí chléb
Bezlepkový chléb ochucený
Chléb cibuláček
Jako první si do misky odvážíme 500 g bezlepkové mouky na chléb, přidáme 2 lžičky soli, kmín, 2 lžíce oleje a 2 lžičky...
Domácí chléb
Chléb cibuláček
Chlebové placky - bez lepku, vajec a ořechů
Vše smícháme a na válu vypracujeme těsto.Dobře vypracovanou kouli těsta přikryjeme utěrkou a necháme 2 hodiny odpočinout...
Chlebové placky
Chlebové placky - bez lepku, vajec a ořechů
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...
Přílohy Jáhly
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňový "bešamel" – univerzální zapékací omáčka (bez mléka, lepku, vajec, soji a ořechů)
Dýni důkladně omyjeme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kousky. Dáme do hrnce, zalijeme vodou, aby byla dýně ponořená...
Hlavní jídla bez masa
Dýňový "bešamel" – univerzální zapékací omáčka (bez mléka, lepku, vajec, soji a ořechů)
Galetky - kynuté palačinky bez lepku, mléka, vajec
Ze všech surovin si připravíme těsto, které necháme 90minut kynout.Smažíme.Můžeme podávat s pečenými jablky či plnit...
Sladká jídla
Galetky - kynuté palačinky bez lepku, mléka, vajec

Související články

Bezlepková dieta není jen pro celiaky
Lidem se často pletou pojmy „alergie na lepek“ a „nesnášenlivost lepku“ neboli celiakie. Jedná se o dvě onemocnění, která...
Alergie na lepek (mouku) Celiakie
Bezlepková dieta není jen pro celiaky
Velikonoční beránek – bez vajec, mléka, lepku
Nejtypičtější velikonoční symbol – beránek a bez vajec? ANO. A nejen to – velmi chutného beránka lze upéct i bez mléka a...
Alergie na vejce Alergie na lepek (mouku) Alergie na mléko Alergie na potraviny
Velikonoční beránek – bez vajec, mléka, lepku
Velikonoční mazanec – bez vajec, mléka, lepku
Obdobně jako lze upéci výborného, je také možné připravit i velmi chutný mazanec vhodný pro potravinové alergiky a celiaky...
Alergie na vejce Alergie na lepek (mouku) Alergie na mléko Alergie na potraviny
Velikonoční mazanec – bez vajec, mléka, lepku
Testováno spotřebiteli: Mouka Schär Mix it
Na českém trhu se objevuje čím dál více bezlepkových mouk. Jak jednodruhových, tak i jejich směsí. Složení některých je...
Alergie na lepek (mouku) Celiakie Alergie na potraviny
Testováno spotřebiteli: Mouka Schär Mix it
Quinoa - netradiční surovina nejen pro bezlepkáře
Netradiční bezlepková pseudoobilovina, která si díky své chuti a nutričním hodnotám zaslouží místo v našem jídelníčku...
Alergie na lepek (mouku) Alergie na potraviny
Quinoa - netradiční surovina nejen pro bezlepkáře
Vejce od koledníků versus bezlepková a bezmléčná dieta
Jak naložit s nadílkou uvařených vajíček? Může si vaječný alergik dopřát aspoň něco z vejce?
Alergie na vejce Alergie na lepek (mouku) Alergie na mléko Alergie na potraviny
Vejce od koledníků versus bezlepková a bezmléčná dieta
Velikonoční nádivka – bez vajec, mléka, lepku
Chcete na Velikonoce upéct nádivku, ale v rodině máte celiaka nebo potravinového alergika? Napovíme vám, jak na to.
Alergie na vejce Alergie na lepek (mouku) Alergie na mléko
Velikonoční nádivka – bez vajec, mléka, lepku
Jidáše – bez lepku, mléka, vajec
Rádi oprašujete pozapomenuté tradice? Vyrobte pro svou rodinu i koledníky sladké pečivo tak akorát do ruky – jidáše...
Alergie na vejce Alergie na lepek (mouku) Alergie na mléko
Jidáše – bez lepku, mléka, vajec

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
„Rychlé vyřízení objednávky, rychlé dodání.“
Ověřený zákazník před 7 hodinami
„Byl jsem velmi spokojený, protože zboží došlo v podstatě druhý den po objednávce. Výborné. Děkuji“
Ověřený zákazník před 2 dny
  • rychlost doručení
Ověřený zákazník před 3 dny