Postup přípravy
Dortovou formu - dno i boky vyložíme pečícím papírem (obvod můžeme trochu pomazat máslem, aby papír lépe držel).
Sušenky rozmixujeme a v misce k nim přistrouháme studené máslo. Rukou rychle uhněteme ze sušenek a másla těsto, kterým vyložíme dno formy. Necháme v lednici ztuhnout.
Rozpustíme hořkou čokoládu a necháme chvilku zchladnout. Želatinu (2 - 6 plátků) připravíme podle návodu na obalu pro krémy. Rozpustíme v 5 - 6 lžících studené vody, necháme 10 minut rozpustit, zahřejeme a mícháme vidličkou až do rozpuštění (nesmí vřít). Necháme chvilku vychladnout.
Mezitím si připravíme tmavou vrstvu: vyšleháme šlehačku s vanilkovým extraktem, přidáme čerstvé sýry Philadelphia a zchladlou rozpuštěnou čokoládu. Vyšleháme v hladký čokoládový krém. Lžíci krému přidáme do zchladlé želatiny, vidličkou promícháme a tuto směs vlijeme do čokoládového krému. Prošleháme a vlijeme na sušenkový korpus zchladlý ve formě. Necháme v ledničce ztuhnout.
Do mezipatra můžeme vsypat borůvky nebo nakrájené plátky jahod.
Světlou čokoládovou vrstvu připravíme stejně jako jsme připravovali tmavou. V pořadí želatina, rozpuštění tentokrát bílé čokolády, ušlehání smetany s extraktem a tady i s dvěma lžícemi moučkového cukru, přišleháme tvaroh a Philadelphii nebo pomazánkové máslo atd.
Světlou čoko-vrstvu nalijeme na ztuhlou tmavou čoko-vrstvu a ovocnou vrstvu. Necháme opět ztuhnout.
Pokud si sušenkový základ připravíte den předem a necháte ho v lednici ztuhnout, tak ten zbytek zvládnete za 30 minut.
Po vyndání z lednice opatrně odstraníme obruby dortové formy a odstraníme z boků dortu pečící papír.
Dozdobíme ovocem a můžeme konzumovat.
Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862