Postup přípravy
Předehřejeme troubu na 160 °C. Rozdrtíme v mixéru sušenky s oříšky a přidáme máslo (cca 100 g směsi suchých sušenek a oříšků si dáme na stranu na drobenku). Dortovou formu vyložíme kruhem pečícího papíru, vymažeme máslem a na dno upěchujeme sušenko-máslovo-oříškovou hmotu. Dáme chladit do lednice.
Prošleháme polovinu cukru s vanilkou a sýrem (tvarohem) a postupně zašleháme žloutky a smetanu. Bílky si ušleháme zvlášť s druhou polovinou cukru na pevný a lesklý sníh a vmícháme ho do sýrové (tvarohové směsi).
Formu naplníme směsí a posypeme polovinou ovoce, klepneme o stůl a vložíme do trouby na mřížku pokrytou pečícím papírem (máslo z formy trochu teče). Pečeme cca 20 minut.
Směs sušenek a oříšků promneme s máslem na drobenku a promícháme se zbylým ovocem.
Koláč po 20 minutách opatrně vyjmeme z trouby, posypeme drobenkou s ovocem a vrátíme zpět na cca 40 minut péct. Necháme úplně vychladnout a teprve pak vyjmeme z formy. Nejlepší je odleželý, např. v lednici, alespoň 24 hodin.