Postup přípravy
Brambory uvaříme, oloupeme a po vychladnutí nastrouháme na jemném struhadle (nejlepší je připravit si je den předem). Droždí smícháme s jednou lžící cukru a vlažným mlékem. Přidáme lžíci mouky a připravíme kvásek, který necháme vzejít na teplém místě. Do mísy dáme mouky, nastr. brambory, žloutek, vejce, sůl, zbývající cukr, nakrájené spařené meruňky a křížaly, opláchnuté rozinky, med a vzešlý kvásek. Vše zlehka propracujeme, přidáme rozpuštěné zchladlé sádlo.
Vypracujeme hladké nelepivé těsto, ze kterého na plechu vytvoříme mazanec. Nakrojíme kříž, potřeme bílkem či žloutkem, posypeme mandlemi a necháme cca 30 minut odpočinout.
Pečeme v předehřáté troubě nejprve na 180 °C asi 15 minut, pak dopékáme při 160 °C asi 30 minut. Během pečení (pokud se připéká shora) – překryjeme alobalem.