Postup přípravy
Na dno trouby dáme plochý hrnec nebo malou nádobu na pečení s vodou. Troubu předehřejeme na 210 °C. Plech si vyložíme pečícím papírem, na který si obyčejnou tužkou lehce naznačíme podle formičky nebo skleničky cca 12 koleček o průměru cca 6 - 8 cm.
Mléko osolíme, přidáme máslo a společně přivedeme k varu, nejlépe v hluboké pánvi s nepřilnavým povrchem. Do vroucí tekutiny nasypeme najednou celý objem mouky. Zmírníme plamen asi o polovinu a z těsta za stálého míchání utváříme kouli těsta, která se nechytá stěn ani vařečky, tzv. odpalujeme.
Pánev s těstem odstavíme ze sporáku a necháme chvilku ochladnout. Do ještě horkého těsta postupně mixérem zašleháme po jednom vajíčku a nakonec žloutek. Teplé těsto plníme do trezírovacího sáčku s širokou zdobící špičkou (těsto vypadá poměrně nevábně a hrudkovitě).
Na pečící papír stříkáme těsto podle značek koleček - dvě vrstvy na sebe. Plech vložíme na střední pozici do vyhřáté trouby, kde už se vytvořila z vody pára. Pečeme cca 15 minut při 210 °C. Pak teplotu snížíme na 180 °C a necháme cca 5 minut dopéct. Troubu zásadně neotvíráme.
Studenou šlehačku vyšleháme dotuha.
Z mléka, bezlepkového vanilkového pudinku, cukru, dřeně z vanilky a lžičky rumu si připravíme v menším hrnci hustý krém. Odstavíme ze sporáku, promícháme a přidáme dva žloutky. Za stálého míchání přendáme hrnec s krémem do studené vodní lázně a krém takto vychladíme na pokojovou teplotu. Prošleháme mixérem a po kouskách přidáváme za stálého šlehání máslo. Vyšleháme hladký krém.
Po upečení necháme věnečky vychladnout na mřížce. Vychladlé rozkrojíme, plníme krémem a ušlehanou šlehačkou, ozdobíme malinami či plátky jahod.
Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862