Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na tom, že bez chlebíčků, jednohubek a ostatních slaných chuťovek by to rozhodně nebylo ono. Přijměte naše pozvání na silvestrovskou oslavu pro bezlepkáře a potravinové alergiky, konkrétně bez mléka a vajíček. Dobrou chuť
Bezlepková veka na chlebíčky
Základem každé oslavy jsou chlebíčky. A základem chlebíčků je veka.
Pro klasického strávníka žádný problém. Dodržujeme-li ale bezlepkovou či bezmléčnou dietu (vejce nebývá běžnou součástí veky), je obyčejný chlebíček rázem problémem. Ten můžeme buď vyřešit tak, že si bezlepkovou veku koupíme, což nás ale vyjde vcelku draze (např. výrobce Ladislav Michalík - 280gramová veka za 45 Kč) a ne všude je k sehnání, nebo si ji doma upečeme. Vyzkoušejte některý z receptů z naší databáze receptů.
Recept: Chlebíčková veka bez lepku, mléka, vajec
Bezlepkové rohlíky na jednohubky
Bezlepkové rohlíky (i bez mléka a vajec) jsou sice k dostání běžněji než veka, ale opět je nevýhodou jejich vysoká cena. Rozhodneme-li se pro domácí výrobu, máme na výběr řadu receptů.
Já jsem zkusila upéct rohlíky s pohankovou moukou a Jizerkou, kvásek zadělávaný sójovým mlékem a místo vejce jsem použila hrašku...
A výsledek? Výborné rohlíky, které jsem určitě nepekla naposledy. Nejlepší byly samozřejmě hned po upečení, ale daly se jíst i druhý den, což nebývá vždy pravidlem.
Ve zmenšené podobě je můžete podávat i jako banketky, součást silvestrovského pohoštění.
Recept: Pohankové rohlíky bez lepku, mléka, vajec
Velmi oblíbené jsou mezi návštěvníky našich stránek tzv. Tondovy rohlíky, které lze velmi dobře použít i na přípravu jednohubek, obzvláště zvolíme-li „rovný“ tvar, ne zahnutý.
Recept: Tondovy rohlíky bez lepku, mléka, vajec
Je libo tyčinky, preclíky, záviny, rolády? Vše v úpravě pro alergiky a celiaky
Co ještě rádi uzobáváte k pivu a vínu? Mně chutnají různé tyčinky, preclíky, minipizzy, quiche apod. Ráda zkouším něco nového, tudíž následující recepty jsou pro mne výzvou a doufám, že je vyzkoušíte i vy.
Recept: Zeleninový quiche
Recept: Bezlepkové slané tyčinky
Recept: Žampiónový koláč bez lepku a mléka
Další možností, čím ozvláštnit sváteční stůl, jsou různé druhy závinů a rolád.
Já jsem jako základ použila těsto z Jizerky a pohankové mouky, ze kterého jsem dělala výše uvedené Pohankové rohlíky, a z něj připravila česnekové trojhránky. Běžně je peču z hladké pšeničné mouky a sklízejí úspěch. Tudíž jsem byla zvědavá na výsledek.
Tato verze je trochu jiná, neboť těsto podstatně méně nakyne. Trojhránky jsou díky pohankové mouce hutnější. Příště zkusím pohankové mouky ubrat, příp. ji zcela vynechat.
Recept: Česnekové trojhránky s pohankou bez lepku, mléka, vajec
Můžete-li konzumovat mléko a vejce, mohu doporučit různé druhy sýrových rolád, například tuto.
Recept: Sýrová roláda
Masové chuťovky
Nesmím ale zapomenout ani na milovníky masa. Níže najdete dva recepty, které mám vyzkoušené, chutnají nám a na žádné silvestrovské tabuli na našem stole nechybějí. Prvním z nich jsou masové kuličky s hraškou a pohankovou krupicí.
Zdravější variantou tepelné úpravy je pečení v troubě, tou méně zdravou, ale dle mého chutnější, je pak klasické smažení. Kuličky jsou dobré jak teplé, tak i studené.
Recept: Masové kuličky s hraškou a pohankovou krupicí
Druhou masovou dobrotou jsou minišpízy naložené v hraškovo-medové marinádě, které buď můžeme smažit samotné, příp. je ještě obalit v kukuřičných lupíncích.
Recept: Minišpízy naložené v hraškovo medové marinádě
Listové těsto bezlepkově?
A na závěr velmi oblíbené listové těsto, respektive chuťovky z něj. Nejjednodušší jsou krekry připravené rozválením těsta, vykrájením požadovaných tvarů, případně posypáním semínky či kořením. Mezi pracnější pak patří různé záviny a minipizzy.
Dle dietního omezení buď můžeme použít klasické listové těsto vyrobené z pšeničné mouky, které ale může obsahovat i vejce, nebo si doma připravit, případně i koupit, těsto bezlepkové.
Nejjednodušší „bezlepkové listové těsto“ (uvozovky jsou zde proto, neb pravé listové těsto je vyráběné podstatně odlišným způsobem) si připravíme tak, že smícháme pomazánkové máslo s bezlepkovou moukou v poměru zhruba 1:1,5. Doporučuje se přidat i guarová guma, která obecně slouží jako zahušťovadlo, ale zároveň se používá i k prodloužení trvanlivosti pekařských výrobků.
Toto těsto jsem vyzkoušela a srovnat ho s klasickým listovým dle mého názoru nelze. Je prostě jiné, „nelistuje“. Ale na druhou stranu mi chuťově nevadilo a doma jsme snědli vše, co jsem z něj připravila (a hlavně bylo rychlé a levné). Konkrétně se jednalo o plněnou zelnou roládu a minipizzy.
Recept: Bezlepkový zelný závin
Recept: Bezlepkoví šneci
Pro ty, kdo si chtějí dát tu práci a vychutnat si skutečně bezlepkové listové těsto, které „listuje“, nechte se inspirovat receptem, který vytvořila firma Nominal:
Recept: Krekry z listového těsta
Doufám, že jste nasbírali inspiraci a nově diagnostikovaným jsme alespoň trochu pomohli se začínající dietou.
Teď už jen zbývá popřát všem nejen krásného Silvestra, ale i co nejlepší vstup do nového roku.
Budeme rádi za vaše recepty na silvestrovskou párty, ať můžeme i my vyzkoušet něco nového.