Postup přípravy
Kvásek rozdrobíme do hrnečku, posypeme cukrem a moukou a zalijeme teplou vodou. Vše rozmícháme vidličkou, aby vznikla řidší kašička. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít.
Mouky v míse na kynutí (s poklopem) smícháme s kypř. práškem, solí a mákem. Přilijeme vzešlý kvásek a celý objem teplé vody. Rukou vymícháme těsto (cca 2 minuty).
Těsto přiklopíme a necháme na teplém místě 1,5 hodiny kynout. Pak přilijeme rozpuštěné sádlo a opět prohněteme rukou, až se tuk do těsta "vpije". Do trouby na dno dáme hrnec s cca 1 l vody a troubu nahřejeme na 250 °C.
Těsto rozdělíme na polovinu, z každé poloviny vyválíme na posypaném vále kolo o výšce těsta cca 1 cm, které rádélkem rozdělíme na čtyři čtvrtiny. Z každé čtvrtiny vytvarujeme rohlík - od širšího kraje trojúhelníku těsta, zahrneme růžky a rolujeme směrem ke špičce. Celkem na plech klademe 8 rohlíků. Potřeme je směsí horké vody se zbytkem sádla v mističce (ve které se sádlo rozehřívalo). Posypeme mákem.
Rohlíky na plechu vložíme do velké, čisté, igelitové tašky (nebo zahryjeme potrav. folií) a přisuneme k nahřívající se troubě odpočinout na cca 20 minut.
Poté vyndáme z igelitu a pečeme ve vyhřáté troubě s vodou v hrnci cca 15 minut. Po upečení vyndáme rohlíky vychladnout opatrně na mřížku. Díky sádlu zůstanou vláčné i druhý den ;-).
Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862
PRAKTICKÉ RADY AUTORKY:
Pár rad ke kynutému těstu na Tondovy rohlíky, ať už v bílé či celozrnné formě... Pokud nemáte čas zadělávat kvásek do těchto skvělých rohlíků nebo chcete péct z tohoto těsta např. chléb a CHCETE RYCHLE POUŽÍT SUŠENÉ DROŽDÍ, vyplatí se vědět:
1. Tekutina, kterou byl zadělán kvásek se musí připočíst k celkovému množství, kdyby jste to neudělali, těsto bude suché a nepůjde dobře spojovat.... tzn. 100 ml původně do kvásku + 400 teplé vody do těsta - 500 ml teplé vody celkem, pokud použijete sušené droždí!
2. Sušené droždí nejraději s vlaštovkou nebo Dr. Oetker použijte v tomto případě 5 -6 g do rohlíků, 7 g do chleba (větší masa těsta hůře kyne)! POZOR NA ROZDÍLNÉ GRAMÁŽE DROŽDÍ U RŮZNÝCH VÝROBCŮ!
3. Sušené droždí přidávejte až do promíchané směsi, nikdy NE společně se solí! Pak přidejte teplou vodu s rozpuštěným a rozmíchaným sladidlem (med, sirup, cukr). Hněťte vždy rukama až se tvoří od spodu bubliny jako když babička zadělávala těsto na buchty.....
4. Pokud zadělávate se sušeným droždím DOBU kynutí protáhněte v teple alespoň o 15 minut... tedy z plánovaných 45 minut na celou 1 hodinu.