Postup přípravy
Nejprve si z části Jizerky, cukru a trochy vlažného rostlinného mléka připravíme kvásek. Po jeho vzejití přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto.
Podle toho, jak velké rohlíky chceme péci, si rozválíme část těsta na placku. Tu pak rozdělíme rádýlkem na 4 - 8 výsečí a umotáme si rohlíky. V případě, že je budeme chtít použít na jednohubky, bude samozřejmě lepší připravit si rohlíky rovné.
Rohlíky si dáme na vymazaný plech, příp. na plech vyložený pečícím papírem a dáme teprve kynout. Já používám troubu vyhřátou na nejmenší možnou teplotu, tj. asi 50 °C, kde nechám pečivo kynout zhruba 30 minut. S ohledem na relativně velké množství pohankové mouky počítejte s tím, že těsto tolik nevykyne (stejnou zkušenost mám i s pečivem a chlebem s vysokým podílem žitné mouky) a rohlíky jsou méně nadýchané, spíše hutnější.
Před vlastním pečením potřeme mlékem a posypeme tím, co máme rádi - mák, kmín, sezam apod.
Pečeme při zhruba 180 - 200 °C dozlatova.
Dobrou chuť;-)