Postup přípravy
Do rozehřátého tuku přidáme cukr, rozlámanou mléčnou čokoládu a vymícháme do hladka. Čokoláda se v teplém tuku rozpustí (a zároveň tuk ochladí). Poté přidáme kakao, vanilku či vanilkový cukr, vejce a opět zamícháme, aby se přísady spojily (stačí lžící či metličkou). Přisypeme mouky s jedlou sodou, promícháme a nakonec přidáme nadrobno pokrájenou hořkou a bílou čokoládu.
Na plech vyložený pečícím papírem klademe pomocí lžiček hromádky (dost od sebe, při pečení se rozjedou) a mírně připlácneme (do tvaru cookies, sušenky). Můžete si i vyhrát a pomocí formičky upravit, ale není to nutné ;-).
Pečeme max. 10 minut v předem vyhřáté troubě (horkovzduch 160 stupňů). Budete-li péct delší dobu, bude kakao v sušenkách připálené a sušenky křupavé - vysušené. Po upečení necháme na pečícím papíru vychladnout - horké jsou výborné s tekutou čokoládou uvnitř i na povrchu :-), ale také jsou hodně měkké. Po vychladnutí více ztuhnou.
Z uvedeného množství je cca 40 sušenek (záleží ovšem, jakou děláte velikost). Studené sušenky dáme do skleněné uzavíratelné dózy - pokud odoláte a nesníte do druhého dne, týden bez problémů vydrží ;-) (možná i déle, ale mně vydržely vždy max. 2 dny - nějak se ztratily :D ).
Jo a pro děti jsou výborné namáčené do smetany či mléka (vyzkoušeno i se sójovým a mňamka). Nebo lze podávat s vanilkovou zmrzlinou. Chutím se meze nekladou :-).
Tyto sušenky jsem prvně pekla jako těhotná - a upřímně? Měla jsem co dělat, abych je v noci nesnědla všechny ;-). Snad budou chutnat i vám! Dobrou chuť.