Postup přípravy
Korpus: Vyšleháme tuhý sníh z bílků a špetky soli. V druhé míse ušleháme žloutky s horkou vodou a přidáme cukr. Poté ke žloutkům přidáme část sněhu, mouku, kypřící prášek a vymícháme těsto. Nakonec jen zlehka vmícháme zbytek sněhu. Dáme do dvou dortových forem (26 cm, 18 cm) vymazaných máslem a vysypaných bezlepkovou moukou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C (horkovzduch) asi 20 minut. Aby nám korpus neklesl, je možné jej po vyndání z trouby přikrýt alobalem a nechat chladnout.
Krémy: Uvaříme vanilkové pudinky s cukrem v mléce. Cukr používám většinou třinový, má lepší karamelovou chuť, ale můžeme použít i obyčejný. Po uvaření odstavíme hrnec. Na pudink odkrojíme kus másla a volně položíme na teplý pudink, máslo se tak začne rozpouštět. Přikryjeme potravinářskou folií, aby se neutvořil škraloup a necháme chladnout.
Stejným způsobem si uvaříme i čokoládový/karamelový pudink, jen těsne před odstavení přidáme nalámanou čokoládu. Odstavíme a mícháme, dokud se zcela nerozpustí. Opět navrh dáme kousek másla, přikryjeme folií a necháme chladnout.
Zatím si vyšleháme změklé máslo s cukrem podle chuti a po lžicích zašleháváme pudink (v jedné misce vanilkový, v druhé zvlášť čokokávový). Důležité je, aby všechny suroviny na krém měly stejnou teplotu! Jinak budou v krému hrudky. Část vanilkového krému si dáme do třetí misky a přidáme propasírované borůvky (protlačila jsem je skrz sítko). K čokokávovému nakonec ještě vmícháme vychladlou silnou kávu (asi dvě lžíce).
Zdobení dortu: Korpusy si rozřízneme každý na 3 pláty. Každý plát pomažeme tence marmeládou a následně krémy. Do nejspodnější vrstvy jsem použila borůvkový, přiklopila plátem korpusu, pak následuje vanilkový, zase korpus. Vršek a boky dortu pomažeme tence vanilkovým krémem a uhladíme. Máme hotové spodní patro dortu. Začínáme vrstvit horní patro. Jelikož je dort asymetrický, neumístila jsem patro na střed dortu, ale do zadní části, abych mohla dopředu umístit květinky. Horní patro promažeme též marmeládou a čokokávovým krémem. Nakonec i vršek a boky dortu a opět uhladíme. Máme připravený dort ke zdobení. Nejprve ho dáme ještě vychladit do lednice.
Jdeme zdobit dortík :)
Spodní patro jsem "obmazala" borůvkovým krémem, abychom docílili fialového základu pod kytičky. Pokud nemá krém pěknou fialovou barvičku, můžeme jej trochu zabarvit gelovým barvivem. Zdobící sáčky si naplníme krémy - vanilkovým a čokokávovým a zdobíme dle fantazie :). Nakonec poskládáme marcipánové květinky, ozdoby z bílé čokolády, uvážeme vespod stuhu a dáme ještě vychladit.
Ozdoby z falešného marcipánu a bílé čokolády: Dle receptu na falešný marcipán jsem si den předem propracovala hmotu. Podsypávala jsem solamylem. Část jsem obarvila gelovou potravinářskou barvou, část nechala bílou a část mramorovou. Vykrajovátkem jsem si vykrojila lístečky, okvětní plátky a kytičky. Ty jsem kosticí ještě dotvarovala a pak jen nechala ztuhnout v lednici. Byl to můj první pokus s "marcipánem".
Bílé ozdoby z polevy dělám tak, že si namaluji ornamenty na papír, ten vložím pod pečící papír a obkresluji bílou polevou rozehřátou dle návodu. Používám Carlu, ta je bez lepku. Nechám ztuhnout, sloupnu a mám čoko ozdoby :).
Na narozeninovém dortíku by také neměly chybět svíčky :).
Byl to můj první bezlepkový dort. Pekla jsem ho pro svojí švagrovou k 21. narozeninám. Protože já i bratr máme celiakii a chtěli jsme mlsat s ostatními na oslavě, pustila jsem se tedy do díla a toto je výsledek. Hlavní ale je, že se líbil oslavenkyni, která miluje fialovou barvu a že jsme si na něm všichni pochutnali :)