Postup přípravy
Nejprve promícháme suché suroviny. Poté přidáme rozměklý tuk, mléko a vejce. Dobře prohněteme a necháme odležet v chladu po dobu jedné hodiny.
Odležené těsto si rozdělíme na dvě části. Větší část (cca 2/3) lehce rozválíme válečkem a poté vložíme na dno koláčové vymazané a vysypané formy. Ovocem nakrájené na plátky proložíme celý povrch těsta, následně jej zakapeme citrónovou šťávou a dozdobíme rozinkami (namočenými v alkoholu) nebo ořechy.
Ze zbylé třetiny těsta vytvoříme mřížku. Před vložením do trouby můžeme těsto potřít rozšlehaným vejcem. Lesku můžeme dosáhnout také roztokem meruňkové zavařeniny s vodou, kterým hotový horký koláč potřeme.
Pečeme v troubě asi na 170 °C 20 až 25 minut a hlídáme míru zbarvení.
Zdroj:Nominal