Postup přípravy
Suroviny na těsto dobře prohněteme a necháme odležet v chladnu. Těsto rozválíme na plát asi 4 mm, vykrajujeme kolečka a vkládáme do dobře vymazaných formiček na košíčky. Pečeme při 160°C asi 12-15 min. Vyklepáváme, až trochu zchladnou. Za horka jsou více křehké.
Pomleté ořechy a drobky (zlomky z jiného cukroví) spojíme s cukrem rumem (pokud by to bylo moc, můžeme kombinovat s lžící mléka). Necháme odležet. Z hmoty tvoříme kuličky přiměřené velikosti košíčků a vtlačíme do nich půlku vlašského ořechu. Povrch polijeme čokoládovou polevou z hořké čokolády a trochy másla rozehřáté na vodní páře.
Tip od Nominalu: Linecké košíčky si můžeme připravit i prázdné do zásoby a plnit je až před podáváním např. žloutkovým krémem a čerstvým či kompotovaným ovocem. Žloutkový krém: 300 ml mléka, 2 žloutky a vanilkový pudink svaříme na hustou kaši a za průběžného míchání ochladíme. 100 g změklého másla utřeme se 80 g cukru a postupně vmícháme pudink. Dochutíme rumem (2 PL).