Postup přípravy
Večer rozkvasíme kvásek 150 g mouky a vody. Ráno zaděláme těsto v pekárně nebo v robotu (rozinky dáme i s rumem do těsta) a necháme 1,5 kynout.Těsto je docela dost hydratované, řídké, takže překládat moc nejde, použijte obracečku...zkuste trochu zapracovat mouku..Těsto dejte do užší mísy vymazané olejem na teplé místo a přikryté folií, nebo igelitem, udrží takto tvar a v troubě se tolik nerozjede. Nechte kynout 2 hodiny. Já nechala kynout méně, takže mazanec trochu popraskal.
Vyhřejte pořádně troubu i s plechem nebo kamenem, na kterém budete péct, na 250 °C, klasické pečení.
Mazanec vyklopte na prkýnko s papírem na pečení, jako chleba z ošatky. Potřete bílkem, posypte mandličkami a pečte na 200 °C cca 10 minut. Poté stáhněte teplotu na 160 - 170 °C a pečte ještě asi hodinu. Mazanec je výborný a měkký i druhý den, nemusí se ohřívat v mikrovlnce :-). Je trošku pracnější propracování těsta, ale stojí za to.