Postup přípravy
V míse utřeme máslo s cukrem, přidáme vejce a vanilkový cukr.
V druhé míse si smícháme zbytek suchých přísad a ty střídavě se smetanou přidáváme do pěny z másla a vše promícháváme.
Těsto je měkké, přendáme ho na igelitovou fólii, zabalíme a vložíme alespoň na 1 hod do lednice.
Po vychladnutí těsto vložíme na koláčovou formu a navlhčenýma rukama ho po celé formě rozprostřeme. Formu s těstem opět dáme na 30 min do mrazáku.
Troubu předehřejeme na 160 stupňů a zmrzlé těsto do ní vložíme. Pečeme 30 min a pak necháme vychladnout. Pokud se těsto ze stran sesune dolů, tak ještě teplé vyformujeme po krajích zpět nahoru. Jde to lehce.
Arašídové máslo dáme do misky a na 30 sekund vložíme do mikrovlnky, aby bylo tekuté. Poté ho nalijeme na dno vychladlého koláče a vložíme na 20 min do mrazáku.
Mezitím si připravíme čokoládovou náplň. Smetanu přivedeme k varu, vložíme do ní nalámanou čokoládu a necháme rozpustit. Občas promícháme. Po vychladnutí vyšleháme dohladka. Náplň nalijeme na vychlazeny koláč a dáme opět na 10 min do lednice.
Na závěr vložíme druhou část arašídového másla do mikrovlnky na 15 sekund a pak ho lžičkou nanášíme na čokoládu ve vodorovných pruzích. Špičkou nože projedeme skrz pruhy svisle dolů, což opakujeme v rozestupech po cele šíři koláče. Koláč necháme nejlépe přes noc vychladit v lednici.
Recept mam z www.chute-sveta.cz, jen jsem si ho upravila do bezlepkovo-bezlaktózové podoby.