Postup přípravy
Z bezlepkového kvásku odebereme 2 polévkové lžíce (cca 100 g), k tomu přidáme 75 g vody a kvásek v ní rozmícháme. Poté přidáme 75 g mouky Schär Mix B a zamícháme. Vznikne směs konzistencí podobná kvásku.
Tuto směs přikryjeme fólií nebo zabalíme do igelitového sáčku a dáme zhruba na 12 hodin na teplé místo kvasit.
Po 12 hodinách smícháme mouky, guarovou moučku, cukr a sůl. K tomu přidáme rozkvašený kvásek, mléko a pořádně promícháme.
Tuto směs necháme kynout 1,5 - 2 hodiny.
Po vykynutí přidáme vejce, znovu zamícháme a necháme kynout cca 20 minut v troubě na 30 °C.
Z vykynutého těsta smažíme lívance na rozpáleném oleji buď na lívanečníku nebo těsto odebíráme lžící a smažíme na normální pánvi (můj případ).
Hotové lívance jsem nechala chvíli položené na ubrousku, který odsál přebytečný tuk.
Poté servírujeme dle chuti - lze konzumovat jen tak, posypané skořicovým cukrem nebo namazané povidly a ozdobené kopečkem zakysané smetany či tvarohu.
Lívance jsou dobré i druhý den - lze je chvíli ohřát v mikrovlnné troubě.