Postup přípravy
V mléce rozpustíme cukr, přidáme droždí a necháme vzejít kvásek.
Pak přidáme žloutky, sůl, citronovou šťávu, olej, bezlepkovou mouku a citronovou kůru z dobře omytého citrónu. Vypracujeme hladké těsto. Na pomoučeném vále (bezlepkovou moukou) utvoříme váleček, ze kterého ukrajujeme rovnoměrné kousky. Tvoříme kuličky, které naskládáme na pečícím papírem vyložený plech. Každou kuličku obalíme v rozpuštněném másle, aby se nelepily k sobě.
Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 180 °C do zlatova. Po upečení potřeme rozpuštěným máslem a rumem (cca 2 lžíce). Podáváme s vanilkovým krémem.
Krém: Svařte mléko, rozpůlený vanilkový lusk a polovinu cukru a nechte na vypnuté plotýnce čtvrt hodiny louhovat; pak přeceďte. Žloutky rozmíchejte se zbytkem cukru a postupně k nim zašlehejte polovinu horkého mléka. Zbytek mléka znovu zahřejte a za stálého míchání přilévejte žloutkovou směs. Míchejte na mírném ohni deset minut, aby krém zhoustl jako řídký pudink. Pozor, nesmí se vařit! Dochuťte rumem.