Lze připravit tradiční velikonoční pokrmy i pro potravinové alergiky? Samozřejmě že ANO a my vám poradíme, jak na to. Připravili jsme pro vás celou sérii článků na toto téma, včetně vyzkoušených receptů.
Velikonoce: Každý rok v jiném termínu
Název Velikonoce je odvozen od tzv. „Velké noci“, tedy noci z Bílé soboty na nedělní Boží hod velikonoční, kdy Ježíš Kristus vstal z mrtvých. Velikonoce jsou pohyblivé svátky – velikonoční neděle připadá vždy na první neděli po prvním jarním úplňku, tedy mezi 22. březnem a 25. dubnem.
Každý z nás tyto svátky pojímáme jinak. Pro někoho jsou největšími svátky křesťanskými, pro jiného symbolizují přicházející jaro. Naši předkové je uctívali i jako svátky plodnosti, probouzení se přírody, počátek zemědělských prací apod.
Velikonoční pokrmy nejsou jen vajíčka a beránci
Mezi nejznámější symboly Velikonoc patří, kromě vajec jako takových, zajisté velikonoční beránek, mazanec, jidáše, zajíčci, různé druhy nádivek, ale i pokrmy z masa mladých zvířat – nejčastěji z masa kuřecího, jehněčího či skopového.
V řadách rodin se i dnes pečou velikonoční perníčky, věnce a pletence. Nejvíce se tyto tradice dodržují na jižní Moravě.
Tradiční pokrmy spojené s jednotlivými dny
Vaření a pečení jednotlivých pokrmů má své zákonitosti - dle tradice jsou připravovány určité pokrmy v dané dny velikonočního týdne.
Zelený čtvrtek
Zelený čtvrtek je pro křesťany postním dnem – součástí čtyřicetidenního předvelikonočního půstu, a proto se v tento den připravovaly pokrmy prosté, ne z masa teplokrevných zvířat, bez živočišných tuků.
Typické jsou tzv. „zelené“ pokrmy, jejichž základem bývá hrách či zelí. Často se vařily a vaří polévky z jarních bylinek, špenátu, kopřiv, řeřichy. V tento den se také pečou jidáše.
Recepty na Zelený čtvrtek
Řeřichová polévka
Velký pátek
Velký pátek je dnem smrti, ukřižováním Ježíše Krista. Pro tento den je typický přísný půst.
Mezi postní – tradiční, i méně tradiční pokrmy patřily lepenice, špenátová, česneková, hrášková nebo bramborová polévka, kulajda, houbová či zeleninová nádivka, brokolicový nákyp, kuba, ale mohly se podávat i ryby.
Recepty na Velký pátek
Bílá sobota
Bílá sobota bývá nazývána „dnem ticha“, neboť to byl den, kdy Ježíš ležel v hrobě – den mezi jeho smrtí a vzkříšením.
Z praktického hlediska se jedná o poslední den půstu, kdy se pečou beránci a mazance.
Recepty na Bílou sobotuVelikonoční beránek
Velikonoční mazanec
Hod boží – neděle velikonoční
Hod boží velikonočníje hlavním velikonočním svátkem. V tento den se nosí do kostelů na mše potraviny, které se zde světí.
Typickým obědem v tuto neděli bývají různé druhy nádivek, směsí – kombinace hlavně sekaného masa s vejci, pečivem a zelenými bylinkami (kopřivy, libeček atd.).
Mezi tradiční pokrmy v tento den patřila i na různý způsob upravená masa mladých zvířat – skopové, kuřecí, králičí.
Recepty na neděli velikonoční
Velikonoční pondělí
Velikonoční pondělí bývá nazýváno také pondělím červeným. V dnešní době je spojováno hlavně s koledníky, pomlázkami, obarvenými a nazdobenými vajíčky.
Velikonoční pondělí bylo ve znamení pokrmů z vajec. Dělala se vejce plněná, smažená, vajíčka se přidávala do omáček, salátů, k masu, případně se pekly i výše zmiňované velikonoční nádivky.
Náš tip: V samostatném článku tohoto speciálu se dozvíte, jak naložit s vaječnou výslužkou koledníků.