Postup přípravy
Mouky smícháme se solí, cukrem a částí semínek. Přidáme sušené droždí a znovu promísíme. Teplou vodu si odměříme a přidáme lžičku octa či šťávy z citrónu. Rukou vymícháme polotuhé těsto. Mísu s těstem přikryjeme a dáme do tepla na 1 hodinu kynout.
Troubu předehřejeme na 200 °C, přidáme hrnec s vodou, aby se vytvořila pára. K těstu v míse přidáme 1 polévkovou lžíci oleje a promícháme, až se tuk s těstem spojí. Na podsypaný vál si vyklopíme těst,o rozválíme do kruhu a rozdělíme nožem do kříže na 4 čtvrtiny - vzniknou 4 trojúhelníky. U každého trojúhelníku těsta zahrneme růžky delší strany dovnitř a srolujeme směrem ke špičce do tvaru bagetky či rohlíku.
Bagetky potřeme vodou a na vále obalíme ve směsi zrníček. Přendáme na plech a necháme cca 15 minut pod utěrkou nebo potravinářskou fólií odpočinout. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 25 minut. Po upečení necháme pečivo vychladnout na mřížce.
Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862