Postup přípravy
V míse smícháme mouky se solí, kořením, kmínem a sušeným droždím. Přiléváme pomalu teplou vodu a mícháme. Nejlépe je dát vše do robotu a za pomalého přilévání vody hnětat. Takto předpřipravené těsto necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu.
Nakypřené těsto znovu propracujeme a prohněteme. Přitom po lžících přidáváme olej. Navlhčenýma rukama vytvarujeme na pomoučené ploše bochník dlouhý cca 30 cm, který přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Na povrchu uděláme šikmo malé zářezy (aby se bochník lépe propekl a při pečení nepraskal). Troubu vyhřejeme na 170 °C a vložíme hrneček s vodou. Bochníček necháme pod utěrkou ještě 15 minut kynout.
Pečeme ve vyhřáté troubě s hrnečkem vody cca 20 - 30 minut. Až je špejle zapíchnutá do středu bochníku po vytažení suchá. Plech s bochníkem necháme na mřížce vychladnout.
Čerstvý krajíček je nejlepší, ale díky tmavé mouce zůstává dobrý i dva dny. Po vychladnutí zabalíme bochníček do suché čisté utěrky a dáme do igelitového sáčku. Pokud celý chléb do 2 - 3 dnů nesníme, nakrájíme ho čerstvý na krajíčky a dáme po porcích do sáčků do mrazáku.
Tip: Výborný na cesty, tolik se nedrobí a je dlouho vláčný.