Postup přípravy
Mouky smícháme se semínky, solí, kypřidlem a kořením. Nakonec přimícháme droždí (je dobré, aby mělo vše pokojovou teplotu). Přilijeme rozmíchanou tekutinu. Rukou vyhněteme těsto, až začne dělat bubliny. Necháme vykynout, cca 1 hodinu na teplém místě, nejlépe v samokynoucí míse s poklopem nebo přetažené potravinářskou fólií.
Mezitím si vymažeme mísu s poklopem sádlem (včetně poklopu uvnitř, hlavně hrany).
Na dno trouby vložíme hrnec s vodou (aby se vytvořila pára) a troubu vyhřejeme na 230 °C.
Těsto vlhkou rukou přeneseme do formy, upravíme do tvaru bochníčku, vršek nařízneme, aby mohla unikat přebytečná pára a můžeme posypat semínky. Přiklopíme a necháme vykynout alespoň 10 minut u nahřívající se trouby. Dáme péct.
Pečeme zakrytý cca 15 minut. Pak odklopíme poklop a pečeme odkrytý cca 30 - 35 minut.
Hotový chléb by měl po zaklepání na vršek znít dutě.
Opatrně vyndáme horkou formu s chlebem a chléb vyklopíme na kovovou mřížku, kde ho necháme zcela vychladnout. Vydrží dlouho vláčný.