Postup přípravy
Mouky smícháme se solí, mákem a sodou. Nakonec přimícháme ke směsi sušené droždí. Přilijeme tekutinu a vyhněteme rukou vláčné těsto. Necháme v míse s poklopem nebo zakryté potravinářskou fólií odpočívat v teple cca 1 hodinu.
K těstu přidáme olej či tuk a znova prohněteme, až se mastnota do těsta "vpije".
Na plech s pečícím papírem vytvarujeme z těsta 8 bulek, které potřeme zbytkem tuku s vodou, nařízneme (např. pomocí tvořítka od Tescomy namočeného v teplé vodě) a posypeme semínky. Necháme v teple opět cca 20 minut odpočinout. Ideálně pod igelitovou taškou nebo potravinářskou fólií.
Na dno trouby položíme hrnec s 1 litrem vody a roztopíme na 210 °C, aby se vytvořila pára. Ještě než tam vložíme plech s nakynutým pečivem, můžeme kolem hrnce opatrně nalít cca 2 dcl vody (pokud to Vaše trouba snese) a plech rychle do páry vložit.
Pečeme cca 20 minut. Po upečení přendáme na mřížku a necháme úplně vychladnout.
Autorka: Radka Vrzalová