Infolinka (všední dny 8.30–15 h)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–15 h)
541 212 450

Pohankové tmavé rohlíky a trdelník z jednoho těsta - bez lepku a mléka

Bez lepku Bez mléka
Pohankové tmavé rohlíky a trdelník z jednoho těsta - bez lepku a mléka
Náročnost
jednoduchý
Ingredience
Rozkvas:
350 ml teplé vody
250 g Schär mix Bread
5 - 7 g kvásku

Pohankové rohlíky:
1/2 rozkvasu - cca 300 ml (300 g)
1/2 nabobtnalého psyllia - cca 125 ml
125 g hladké pohankové mouky
75 g mouky ze zlatého lnu
50 - 100 g Schär mix B + mouka na podsypání (záleží na savosti ostatních mouk, ta může být rozdílná)
1 lžíce slunečnicových semínek + 1 zlatého lnu + 1 hnědého lnu
1 lžíce řepkového oleje nebo sádla
1 lžička mletého kmínu
1 lžička melasy
5 g soli

Trdelník:
1/2 rozkvasu - cca 275 ml (cca 275 g)
150 - 200 g Schär mix B (záleží na velikosti vajíček a savosti mouky)
1 lžička vanilkového extraktu
1/2 nabobtnalého psyllia - cca 125 ml
100 g cukru moučka
2 očištěné žloutky z M vajec
1 lžíce rozpuštěného sádla či jiného tuku
špetka soli

Na obalení trdelníků:
1 žloutek s trochou teplé vody na potření
směs opražených drcených oříšků nebo semínek, třtinový cukr, skořice (poměr 1:1:0,5 – 2 lžíce, lžíce, lžíce)

Postup přípravy

Rozkvas: Odebraný kvásek vložíme do mísy. Přidáme Schär mix Bread a teplou vodu. Promícháme (nejlépe rukou) v hladkou směs připomínající hedvábnou krupičnou kaši a mísu přikryjeme víkem nebo přetáhneme potravinářskou folií a dáme takto hotový rozkvas na 12 hodin na místo se stabilní pokojovou či trochu vyšší teplotou (26 - 28 °C). Nejlépe je zadělat rozkvas v pátek večer a pokračovat v sobotu ráno. K těstu si nesmíme zapomenout zvlášť nechat nabobtnat psyllium - druh vlákniny z tobolek indického jitrocele, která podrží strukturu bezlepkového těsta a bez něhož nemá cenu vůbec chleba či pečivo dále péct. Jednu vrchovatou lžíci rozmícháme ve 250 ml teplé vody v hrnečku a necháme volně odpočívat někde vedle mísy s rozkvasem, abychom na něj druhý den nezapomněli.

Druhý den nebo po 12 hodinách: Protože rozkvasu je poměrně hodně, je výhodné rozpůlit jej na polovinu a upéct si rovnou kynuté sladké i slané najednou. 12ti hodinový rozkvas: cca 600 ml (g) + nabobtnalé psyllium 250 ml.

Pohankové rohlíky: Všechny uvedené ingredience kromě tuku smícháme v hladké, mírně lepivé těsto a necháme ho odpočívat v míse s poklopem na teplém místě asi 2 hodiny (je třeba správně zapracovat hlavně nabobtnalé psyllium). Pokud je těsto dobře zadělané, nemělo by Vám vytéct z dlaně - říkám tomu dlaňový test, a nemělo by být tuhé jako kámen nebo suché. Po dvou hodinách v teple zapracujeme rukou do těsta tuk. Vznikne hladké těsto, ze kterého na pomoučené ploše rozválíme těsto do kruhu, rádélkem rozdělíme na 8 stejných trojúhelníků. Každý kus ještě rozválíme na 0,5 cm výšku těsta. Od širší strany trojúhelníku motáme do špičky rohlík. Troubu vyhřejeme na 50 °C a na dno dáme hrnec s 1 l vody. Rohlíky přesuneme na plech vyložený pečícím papírem a necháme vykynout v troubě s při 50 °C cca 1 hodinu. Pak je vyndáme a troubu rozehřejeme na 250 °C. Rohlíky na plechu postříkáme střičkou slanou vodou a opět vložíme do rozpálené trouby. Pečeme na vysokou teplotu 10 minut, pak teplotu snížíme na 200 °C a dopékáme dalších 10 minut (během této doby je ještě tak 2 x postříkáme). Po upečení vyndáme na mřížku a necháme zcela vychladnout.

Trdelníky: Všechny uvedené ingredience kromě tuku smícháme v hladké mírně lepivé těsto a necháme ho odpočívat v míse s poklopem na teplém místě asi 2 hodiny (je třeba správně zapracovat hlavně nabobtnalé psyllium). Pokud je těsto dobře zadělané, nemělo by Vám vytéct z dlaně, říkám tomu dlaňový test a nemělo by být tuhé jako kámen nebo suché). Po dvou hodinách v teple zapracujeme rukou do těsta tuk. Vznikne hladké těsto, ze kterého na pomoučené ploše rozválíme rukou hádky, které namotáváme těsně za sebou na velké trubičky na kremrole nebo na originál velké trubky na trdelník (Tescoma). Namotané trubičky s těstem potřeme žloutkovou směsí a opatrně otiskneme do směsi cukru, skořice, příp. oříšků. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem nebo do speciálního drátěného stojánku (Tescoma), který nám umožní pravidelné obracení a propečení trubiček. Troubu vyhřejeme na 200 °C a na dno dáme hrnec s 1 l vody. Trubičky necháme cca 10 minut v teple odpočinout a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme na 200 °C velké trdelníky cca 10 minut z každé 1/3 u malých trubiček (velké kremrole) cca po 5 minutách obracíme, tak aby byly propečené z každé strany. Po upečení vyndáme trubičky a znovu obalíme v cukrové směsi. Necháme na mřížce zchladnout (nejlepší jsou vlažné).

Autorka: Radka Vrzalová

Související recepty

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkový a bezlaktózový ovocný dort
Bramborové knedlíky - bez lepku, mléka, vajec

Související články

Bezlaktózová dieta – nemusíme vyřadit všechny mléčné produkty
Léčba intolerance laktózy? K dispozici jsou jen doplňky stravy
Sójový jogurt by měl být čistě rostlinný a obsahovat probiotické bakterie

Související recepty

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Množství surovin je na 7-8 muffin.Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...
Muffiny
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkový a bezlaktózový ovocný dort
Korpus: Veškeré suroviny smícháme a poté nalijeme do předem vymazané formy na dort. Pečeme na 180 °C 30 - 45 minut, záleží...
Dorty
Bezlepkový a bezlaktózový ovocný dort
Bramborové knedlíky - bez lepku, mléka, vajec
Brambory jsem nastouhala najemno. V nezbytné trošce vody jsem si rozpustila škrob a prášek do pečiva (namísto vejce, resp....
Přílohy
Bramborové knedlíky - bez lepku, mléka, vajec
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...
Přílohy Jáhly
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňový "bešamel" – univerzální zapékací omáčka (bez mléka, lepku, vajec, soji a ořechů)
Dýni důkladně omyjeme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kousky. Dáme do hrnce, zalijeme vodou, aby byla dýně ponořená...
Hlavní jídla bez masa
Dýňový "bešamel" – univerzální zapékací omáčka (bez mléka, lepku, vajec, soji a ořechů)
Galetky - kynuté palačinky bez lepku, mléka, vajec
Ze všech surovin si připravíme těsto, které necháme 90minut kynout.Smažíme.Můžeme podávat s pečenými jablky či plnit...
Sladká jídla
Galetky - kynuté palačinky bez lepku, mléka, vajec
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Dáme vařit 2 skleničky vody se špetkou soli a lžící slunečnicového oleje. Až začne voda vřít, stáhneme ji úplně z plotny a...
Hlavní jídla bez masa
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Kynutý koláč z trhu - bez lepku, mléka a vaječných bílků
Do hrnečku zaděláme kvásek a necháme ho v teple vyběhnout. Mezitím si v kynoucí míse s poklopem smícháme všechny sypké...
Kynuté moučníky
Kynutý koláč z trhu - bez lepku, mléka a vaječných bílků

Související články

Bezlaktózová dieta – nemusíme vyřadit všechny mléčné produkty
Bez laktózy nerovná se bez mléka. Laktózu obsahují pouze některé mléčné výrobky. Poradíme vám, čemu se vyhnout a co si...
Intolerance laktózy
Bezlaktózová dieta – nemusíme vyřadit všechny mléčné produkty
Léčba intolerance laktózy? K dispozici jsou jen doplňky stravy
Jelikož intolerance laktózy není choroba v pravém slova smyslu, nedá se ani příliš hovořit o léčbě. Hlavním opatřením pro...
Intolerance laktózy
Léčba intolerance laktózy? K dispozici jsou jen doplňky stravy
Sójový jogurt by měl být čistě rostlinný a obsahovat probiotické bakterie
Sójové jogurty jsou oblíbenou náhražkou živočišných jogurtů při bezmléčné dietě. Jaké druhy těchto jogurtů jsou k dostání...
Intolerance laktózy Alergie na mléko
Sójový jogurt by měl být čistě rostlinný a obsahovat probiotické bakterie
Přecitlivělost na kravské mléko může způsobit alergie nebo intolerance
Po konzumaci kravského mléka a výrobků z něj vás opakovaně trápí zdravotní problémy. Proč? Vaše obtíže jsou způsobeny...
Intolerance laktózy Alergie na mléko
Přecitlivělost na kravské mléko může způsobit alergie nebo intolerance
Cestování po Islandu – bez lepku a laktózy
Na dovolenou se pokaždé velmi těšíme, asi jako každý. Letos se nám naskytla zajímavá příležitost navštívit krásné místo...
Intolerance laktózy Alergie na lepek (mouku) Alergie na potraviny
Cestování po Islandu – bez lepku a laktózy
Zapojte se do spotřebitelského testování Bio sójové smetany Provamel
Na základě předchozích zkušeností víme, že spotřebitelská testování vás zajímají. Proto jsme pro vás připravili další...
Intolerance laktózy Alergie na mléko
Zapojte se do spotřebitelského testování Bio sójové smetany Provamel
Recenze: Bio rýžovo-kokosový nápoj Provamel
Rýžovo-kokosové mléko od Provamelu nás lákalo už od podzimu 2013, kdy se objevilo v Česku. Konečně jsme se rozhoupali...
Intolerance laktózy Alergie na mléko Alergie na potraviny
Recenze: Bio rýžovo-kokosový nápoj Provamel
Testováno spotřebiteli: Test Nutrilon nemléčné Allergy kaše
Jak dopadl test nové kaše Nutrilon prováděný spotřebiteli z řad alergiků? Co na testovaném produktu pochválili a co jim...
Intolerance laktózy Alergie na lepek (mouku) Celiakie Alergie na mléko Alergie na potraviny
Testováno spotřebiteli: Test Nutrilon nemléčné Allergy kaše

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
„Byl jsem velmi spokojený, protože zboží došlo v podstatě druhý den po objednávce. Výborné. Děkuji“
Ověřený zákazník včera
  • rychlost doručení
Ověřený zákazník před 2 dny
„Rychle a v pořádku, výborná cena“
Ověřený zákazník před 2 dny