Postup přípravy
U obou těst postupujeme stejně: mouky smícháme s kypřidlem a solí, promícháme suchou směs, přidáme droždí, promícháme. Přilijeme teplu vodu se sladidlem. Rukou vypracujeme vláčné těsto. Těsta zaděláme zvlášť a necháme 1 hodinu kynout klidně vedle sebe v jedné míse s poklopem na teplém místě.
Na dno trouby dáme hrnec s 1 litrem vody a předehřejeme na 220 °C. Těsta vyklopíme na vál a do každého zapracujeme olej. Pokud chceme těsto ochucené na preclíky či tyčky, přidáme posekaná rajčata a tymián.
Z těst tvarujeme vlhkou rukou malé houstičky o průměru cca 3 - 4 cm, vkládáme do vymazané formy střídavě (netlačíme je vedle sebe, měly by mít tak 0,5 cm rozestup, při odpočinku a v troubě vyběhnou a věnec se spojí). Formu s houstičkami přikryjeme vlhkou utěrkou a dáme opět na 10 minut kynout, třeba k nahřívající se troubě. Pečeme cca 15 - 20 minut.
Věnec po upečení opatrně vyndáme z formy na mřížku a necháme vychladnout. Ze zbytků těsta tvarujeme tyčinky či preclíky, které můžeme pomazat tukem či vajíčkem a necháme péct 15 minut ve stejně vyhřáté troubě. Pak troubu vypneme a pečivo dosušíme spolu s klesající teplotou až do 130 °C - je pak křupavější.
Autorka: Radka Vrzalová: http://www.proalergiky.cz/profil/45862