Postup přípravy
Mouky a sůl v míse (nejlépe kynoucí s poklopem) promícháme, do středu přisypeme sušené droždí. Lžičku medu rozpustíme v 300 ml teplé vody a přilijeme na kopičku droždí v mouce. Rukou promícháme v hladké těsto, asi 2 - 3 minuty. Dáme na teplé místo kynout, nejlépe přikryté poklopem nebo potravinovou fólií, na cca 45 minut.
Rozpustíme si tuk a necháme zchladnout. V hrnci uvaříme vodu, přidáme sůl a po částech přisypeme jedlou sodu (POZOR PĚNÍ!). Necháme volně probublávat. Troubu předehřejeme na 200 °C. Na dno dáme hrnec s 1 litrem vody.
Do vykynutého těsta přidáme tuk a rukou ho zapracujeme, až těsto veškerý tuk vpije.
Necháme 5 minut odpočinout. Pomoučíme si podložku a rukama pomocí mouky tvarujeme bulky, preclíky či rohlíčky, z tohoto množství těsta cca 7 - 8 ks. Pečivo necháme opět chvíli odpočinout, cca 10 minut u nahřívající se trouby.
Pomocí děrované naběračky či podběráku vkládáme každý kousek pečiva do horké sodné lázně cca na 10 vteřin (má tendenci vyplavávat a trochu se nafoukne), takže ho trošku musíte druhým nástrojem ve vodě "přidusit".
Okapeme a opatrně klademe na plech s pečícím papírem. Můžeme posypat hrubou solí. Trochu nařízneme nožem, aby pára, která bude z pečiva unikat, nepotrhala strukturu a pečivo se krásně vyklenulo. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 30 - 40 minut do zlatohnědého zbarvení. Pak opatrně vyndáme na mřížku a necháme zchladnout.
Autorka: Radka Vrzalová