Postup přípravy
Cukety nahrubo nastrouháme a dáme na cedník. Přidáme 1 lžičku soli, promícháme s cuketami a necháme 20 minut vykapat na cedníku.
Mezitím nakrájíme cibuli na kostičky a prolisujeme česnek (bez klíčku, aby nepálila žáha). Cibuli s česnekem osmažíme na pánvi na jedné lžíci olivového oleje do zlaté barvy. Cuketu vyždímáme několikrát, aby nepouštěla tekutinu, a přidáme na pánev. Vše restujeme cca 2 - 3 minuty. Necháme vychladnout.
Do mísy dáme 1,5 hrnku mouky, přidáme sušené kvasnice, 1 lžičku soli a promícháme. Přidáme zbývající lžíci oleje, nasekanou bazalku (tymián) a vychladlou cuketovou směs z pánve. Promícháme v drobivé těsto.
Psylium si rozpustíme v cca 4 lžících teplé vody (odejmeme z plánovaných 125 ml vody).
Do středu směsi přidáme 125 ml teplé vody a rozpuštěné psylium. Znovu promícháme a vytvoříme mírně lepivé těsto, které na vále hněteme a postupně podsypáváme zbytkem mouky, který hnětením zapracováváme do těsta (může být i více). Hněteme a přisypáváme cca 10 minut dokud nedostaneme vláčné a měkké nelepivé těsto. Vytvarujeme bochník, který přesuneme na plech vymazaný olejem. Bochník přikryjeme naolejovanou potravinovou folií a necháme v teple vykynout cca 30 minut (dala jsem ho na teplé – ne horké topení).
Roztopíme troubu na 220 °C a dolů dáme hrneček s vodou.
Až chléb zdvojnásobí svůj objem (tj. cca za 1,2 hodiny), potřeme ho vodou a dáme ho péct do trouby. Nejprve pečeme cca 10 - 15 minut při 220 °C, aby získal kůrku, pak snížíme na 170 °C a pečeme cca 35 - 40 minut. Záleží na typu trouby.
Chléb necháme vychladnout.
Tip: Do těsta přidat sekaná naložená sušená rajčata. Chuť Itálie, zaručena!