Infolinka (všední dny 8.30–15 h)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–15 h)
541 212 450

Letní cuketový chlebík

Bez lepku Bez vajec Bez mléka Bez ořechů
Letní cuketový chlebík
Náročnost
středně náročný
Čas přípravy
2 hodiny
Ingredience
3 hrnky (cca 3 dcl) nastrouhané oloupané cukety
2 hrnky směsi na bezlepkový chléb + na podsypání
125 ml teplé vody
1 malá cibule
2 stroužky česneku
2 polévkové lžíce nasekané čerstvé bazalky nebo tymiánu (i sušeného)
2 polévkové lžíce olivového oleje
2 polévkové lžíce psylia rozpuštěné ve 4 lžících teplé vody
2 lžičky soli
1 balíček sušených kvasnic Dr. Oetker

1/2 polévkové lžíce hrubé soli na posypání
2 lžíce oleje na pomazání plechu
folie před pečením

Postup přípravy

Cukety nahrubo nastrouháme a dáme na cedník. Přidáme 1 lžičku soli, promícháme s cuketami a necháme 20 minut vykapat na cedníku.

Mezitím nakrájíme cibuli na kostičky a prolisujeme česnek (bez klíčku, aby nepálila žáha). Cibuli s česnekem osmažíme na pánvi na jedné lžíci olivového oleje do zlaté barvy. Cuketu vyždímáme několikrát, aby nepouštěla tekutinu, a přidáme na pánev. Vše restujeme cca 2 - 3 minuty. Necháme vychladnout.

Do mísy dáme 1,5 hrnku mouky, přidáme sušené kvasnice, 1 lžičku soli a promícháme. Přidáme zbývající lžíci oleje, nasekanou bazalku (tymián) a vychladlou cuketovou směs z pánve. Promícháme v drobivé těsto.

Psylium si rozpustíme v cca 4 lžících teplé vody (odejmeme z plánovaných 125 ml vody).

Do středu směsi přidáme 125 ml teplé vody a  rozpuštěné psylium. Znovu promícháme a vytvoříme mírně lepivé těsto, které na vále hněteme a postupně podsypáváme zbytkem mouky, který hnětením zapracováváme do těsta (může být i více). Hněteme a přisypáváme cca 10 minut dokud nedostaneme vláčné a měkké nelepivé těsto. Vytvarujeme bochník, který přesuneme na plech vymazaný olejem. Bochník přikryjeme naolejovanou potravinovou folií a necháme v teple vykynout cca 30 minut (dala jsem ho na teplé – ne horké topení).

Roztopíme troubu na 220 °C a dolů dáme hrneček s vodou.

Až chléb zdvojnásobí svůj objem (tj. cca za 1,2 hodiny), potřeme ho vodou a dáme ho péct do trouby. Nejprve pečeme cca 10 - 15 minut při  220 °C, aby získal kůrku, pak snížíme na 170 °C  a pečeme cca  35 - 40 minut. Záleží na typu trouby.

Chléb necháme vychladnout.

Tip: Do těsta přidat sekaná naložená sušená rajčata. Chuť Itálie, zaručena!

Související recepty

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkový a bezlaktózový ovocný dort
Bramborové knedlíky - bez lepku, mléka, vajec

Související články

Bezlaktózová dieta – nemusíme vyřadit všechny mléčné produkty
Léčba intolerance laktózy? K dispozici jsou jen doplňky stravy
Sójový jogurt by měl být čistě rostlinný a obsahovat probiotické bakterie

Související recepty

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Množství surovin je na 7-8 muffin.Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...
Muffiny
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkový a bezlaktózový ovocný dort
Korpus: Veškeré suroviny smícháme a poté nalijeme do předem vymazané formy na dort. Pečeme na 180 °C 30 - 45 minut, záleží...
Dorty
Bezlepkový a bezlaktózový ovocný dort
Bramborové knedlíky - bez lepku, mléka, vajec
Brambory jsem nastouhala najemno. V nezbytné trošce vody jsem si rozpustila škrob a prášek do pečiva (namísto vejce, resp....
Přílohy
Bramborové knedlíky - bez lepku, mléka, vajec
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...
Přílohy Jáhly
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňový "bešamel" – univerzální zapékací omáčka (bez mléka, lepku, vajec, soji a ořechů)
Dýni důkladně omyjeme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kousky. Dáme do hrnce, zalijeme vodou, aby byla dýně ponořená...
Hlavní jídla bez masa
Dýňový "bešamel" – univerzální zapékací omáčka (bez mléka, lepku, vajec, soji a ořechů)
Galetky - kynuté palačinky bez lepku, mléka, vajec
Ze všech surovin si připravíme těsto, které necháme 90minut kynout.Smažíme.Můžeme podávat s pečenými jablky či plnit...
Sladká jídla
Galetky - kynuté palačinky bez lepku, mléka, vajec
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Dáme vařit 2 skleničky vody se špetkou soli a lžící slunečnicového oleje. Až začne voda vřít, stáhneme ji úplně z plotny a...
Hlavní jídla bez masa
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Kynutý koláč z trhu - bez lepku, mléka a vaječných bílků
Do hrnečku zaděláme kvásek a necháme ho v teple vyběhnout. Mezitím si v kynoucí míse s poklopem smícháme všechny sypké...
Kynuté moučníky
Kynutý koláč z trhu - bez lepku, mléka a vaječných bílků

Související články

Bezlaktózová dieta – nemusíme vyřadit všechny mléčné produkty
Bez laktózy nerovná se bez mléka. Laktózu obsahují pouze některé mléčné výrobky. Poradíme vám, čemu se vyhnout a co si...
Intolerance laktózy
Bezlaktózová dieta – nemusíme vyřadit všechny mléčné produkty
Léčba intolerance laktózy? K dispozici jsou jen doplňky stravy
Jelikož intolerance laktózy není choroba v pravém slova smyslu, nedá se ani příliš hovořit o léčbě. Hlavním opatřením pro...
Intolerance laktózy
Léčba intolerance laktózy? K dispozici jsou jen doplňky stravy
Sójový jogurt by měl být čistě rostlinný a obsahovat probiotické bakterie
Sójové jogurty jsou oblíbenou náhražkou živočišných jogurtů při bezmléčné dietě. Jaké druhy těchto jogurtů jsou k dostání...
Intolerance laktózy Alergie na mléko
Sójový jogurt by měl být čistě rostlinný a obsahovat probiotické bakterie
Přecitlivělost na kravské mléko může způsobit alergie nebo intolerance
Po konzumaci kravského mléka a výrobků z něj vás opakovaně trápí zdravotní problémy. Proč? Vaše obtíže jsou způsobeny...
Intolerance laktózy Alergie na mléko
Přecitlivělost na kravské mléko může způsobit alergie nebo intolerance
Cestování po Islandu – bez lepku a laktózy
Na dovolenou se pokaždé velmi těšíme, asi jako každý. Letos se nám naskytla zajímavá příležitost navštívit krásné místo...
Intolerance laktózy Alergie na lepek (mouku) Alergie na potraviny
Cestování po Islandu – bez lepku a laktózy
Zapojte se do spotřebitelského testování Bio sójové smetany Provamel
Na základě předchozích zkušeností víme, že spotřebitelská testování vás zajímají. Proto jsme pro vás připravili další...
Intolerance laktózy Alergie na mléko
Zapojte se do spotřebitelského testování Bio sójové smetany Provamel
Recenze: Bio rýžovo-kokosový nápoj Provamel
Rýžovo-kokosové mléko od Provamelu nás lákalo už od podzimu 2013, kdy se objevilo v Česku. Konečně jsme se rozhoupali...
Intolerance laktózy Alergie na mléko Alergie na potraviny
Recenze: Bio rýžovo-kokosový nápoj Provamel
Testováno spotřebiteli: Test Nutrilon nemléčné Allergy kaše
Jak dopadl test nové kaše Nutrilon prováděný spotřebiteli z řad alergiků? Co na testovaném produktu pochválili a co jim...
Intolerance laktózy Alergie na lepek (mouku) Celiakie Alergie na mléko Alergie na potraviny
Testováno spotřebiteli: Test Nutrilon nemléčné Allergy kaše

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
„Byl jsem velmi spokojený, protože zboží došlo v podstatě druhý den po objednávce. Výborné. Děkuji“
Ověřený zákazník včera
  • rychlost doručení
Ověřený zákazník před 2 dny
„Rychle a v pořádku, výborná cena“
Ověřený zákazník před 2 dny