Postup přípravy
1. Ohřejeme celý objem tekutiny na 25 - 30 °C (více NE, spařili bychom kvasnice). Rozmícháme v ní sušené droždí, cukr a lžičku bezlepkové mouky. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
2. Do mísy odvážíme mouku, přidáme sůl, koření a promícháme. Přidáme vzešlý kvásek. Vařečkou či v robotu s hnětacím hákem krátce promícháme v řidší hladké těsto. Necháme na teplém místě kynout cca 30 minut (těsto by mělo přibližně zdvojnásobit objem). Mezitím nahřejte troubu na 180 °C a vyložte plech pečícím papírem.
3. Do těsta přidejte polévkovou lžíci olivového oleje a znovu krátce prohněťte. Z vzniklého vláčného těsta vytvarujte na plech pomoučenou nebo navlhčenou rukou placku o výšce cca 1 cm. Potřete lžící olivového oleje a posypte hrubou solí. Ve vyhřáté troubě pečte cca 20 minut nebo do zlatavého zbarvení. Po vychladnutí krájíme na obdélníky. Jíme samotné nebo plníme tím, co máme rádi.
Tip: Do těsta můžete přidat sušená posekaná rajčata a kousky pršutu či Schwarzwaldské šunky. Povrch je možné posypat černými olivami. Kdo může mléko, může si posypat povrch parmezánem a nechat zapéct.